Premieră pentru sistemul medical din țara noastră. La Institutul Oncologic a fost inaugurat primul serviciu de anestezie în imagistică prin rezonanță magnetică. Este o realizare importantă, spun responsabilii instituției, ținând cont de faptul că pentru realizarea examinării IRM este nevoie de a rămâne nemișcat, ceea ce este complicat, în special pentru copii. Acest serviciu va ușura munca medicilor și va oferi siguranță micilor pacienți. Totodată, instituția a fost dotată cu un nou aparat de imagistică prin rezonanță magnetică, unic în țara noastră.

Noul serviciu de anestezie în imagistică prin rezonanță magnetică, lansat la Institutul Oncologic, va permite realizarea investigațiilor de înaltă precizie, inclusiv sub anestezie generală. Până acum, acest lucru nu era posibil, pentru că instituția medicală, și în general cele din țara noastră, nu aveau un echipament specializat de anestezie nonferomagnetic.

Ruslan BALTAGA, DIRECTORUL INSTITUTULUI: Anestezia în afara blocului operator, cum este investigația prin rezonanță magnetică, trebuie să fie la fel de sigură ca și cea realizată în sala de operație. Rezonanța magnetică deși este o procedură non invazivă, nedureroasă, poate deveni imposibil de realizat pentru anumiți pacienți – copii mici, pacienți anxioși, cu tulburări psihice. Fără anestezie, această procedură este greu de efectuat.”

Asta pentru că examinarea IRM necesită ca pacientul să stea nemișcat până la o oră și jumătate. Acest lucru este complicat, în special în cazul copiilor. Noul echipament specializat va ușura în acest sens munca medicilor, dar în același timp va oferi siguranță micilor pacienți în timpul examinării.

Paladii MARINA, MEDIC ANESTEZIOLOG-REANIMATOLOG ÎN CADRUL INSTITUTULUI ONCOLOGIC: „Fără el, noi nu putem face anestezie într-un spațiu feromagnetic.
- Noi avem nevoie de un aparat de ventilare la care noi putem asigura un flux continuu de aer și oxigen pentru pacient, iar la necesitate putem asigura și gaze pentru o eventuală anestezie.”

Institutul Oncologic a fost dotat și cu un aparat de imagistică prin rezonanță magnetică de ultimă generație.

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: „Este unic pentru performanțele sale în întreaga țară și este adaptat și cerințelor complexe a acelor pacienți oncologici în special ale copiilor. Acest echipament permite și investigații de înaltă precizie inclusiv sub anestezie generală, dar în condiții de maximă siguranță.”

Aparatul IRM este echipat cu tehnologii bazate pe inteligență artificială, care permit depistarea precoce a tumorilor maligne, diferențierea exactă între leziunile benigne și maligne și monitorizarea răspunsului la tratamentele oncologice. Pentru a trece mai ușor examinările cu ajutorul noului aparat, în cadrul instituției a fost amenajat și un spațiu de simulare.

„Aici, copiii pot vedea cum parcurge întreg procesul de examinare cu ajutorul IRM prin joacă, astfel că acesta este mai ușor pentru ei.”

Romina PARII, MAMA UNUI PACIENT: 
00.46- Copilul a fost, a testat aparatul, nu a avut emoții, a văzut că totul este pictat și s-a simțit ca într-o sală de joacă, ca acasă. 
00.37- Totul a fost bine, nu s-a mișcat, a fost instructat că nu trebuie să aibă frică, este în siguranță.

Acest proiect a costat peste 38 de milioane de lei. 34 de milioane au fost alocate de ministerul Sănătății pentru procurarea aparatului IRM, alte 3,5 milioane au fost oferite Institutului Oncologic, pentru lucrări de renovare, echipament anestezic compatibil IRM și sistem de aer medical. Restul banilor, adică circa 100 de mii de lei, au fost alocați de ONG-ul Terre des Hommes pentru amenajarea sălii de simulare.