Trei rachete de croaziera, lansate de pe navele militare ruse amplasate in Marea Neagra, au survolat teritoriul Republicii Moldova, azi dimineata. Responsabilii de la ministerul apararii spun ca acestea au prezentat pericol pentru infrastructura tarii noastre si pentru aeronavele civile. Ambasadorul rus la Chisinau a fost convocat la ministerul de Externe pentru explicatii.

Publicat:10.10.2022, 18:03

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV:  „Cele trei rachete de croaziera au tranzitat teritoriul Republicii Moldova in jurul orei 8:30-9 dimineata, in regiunea satului Cobasna, unde se afla cel mai mare depozit de munitii din Europa, si in regiunea municipiului Soroca, anunta ministerul Apararii. Acestea au fost identificate de structurile specializate ale institutiei.”

Ala DIACONU, PURTATORUL DE CUVANT AL MINISTERULUI APARARII:   “Aceste tinte au fost confirmate inclusiv de structurile responsabile din cadrul Ministerului Apararii Nationale al Romaniei si al Ucrainei.”

Ministerul Apararii din Romania scrie ca rachetele de croaziera ar fi fost lansate din regiunea Peninsulei Crimeea, de pe platforme navale sau terestre.

“Din analiza traiectelor de evolutie si a parametrilor de zbor, a rezultat ca tintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croaziera lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea.”

Potrivit ministerului Apararii, prima racheta a trecut deasupra regiunii Ciornaia din Ucraina, Ribnita, satul Rudi din Soroca si regiunea Moghilev Podolsk din Ucraina. A doua a tranzitat satul Voronovka din Ucraina, trecand deasuprea localitatilor moldovenesti Ribnita si Rudi. Iar cea dea treia tinta a tranzitat satul Popencu din Floresti.

In urma acestui incident, ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau a fost convocat de urgenta la ministerul de Externe de la noi pentru explicatii.

Daniel VODA, PURTATORUL DE CUVANT AL MINISTERULUI DE EXTERNE:  “Republica Moldova considera acest incident drept unul extrem de grav si regretabil care provoaca, fara indoiala, tensiuni suplimentare.”

Cu o reactie pe pagina sa de Facebook a venit si presedintele parlamentului, Igor Grosu, care a mentionat ca acest incident incalca securitatea aeriana a tarii si conventiile internationale.

IGOR GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA:  „Peste 80 de rachete de croaziera au fost lansate asupra unor obiective civile si de infrastructura energetica. Este extrem de grav ca 3 dintre acestea au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova, ceea ce reprezinta o incalcare fara precedent a securitatii aeriene si conventiilor internationale.”

Potrivit ministerului apararii, rachetele care au survolat spatiul aerian al tarii noastre, prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova si, in special, pentru aeronavele civile. Intr-un comunicat, responsabilii de la Autoritatea Aeronautica Civila sustin ca astazi in colaborare cu Ministerul Apararii a convocat sedinta Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spatiului Aerian in care au fost adoptate o serie de decizii ce vor asigura diminuarea riscurilor la adresa aeronavelor civile ce efectueaza zboruri spre si dinspre Aeroportul International Chisinau.