Testarea la coronavirus a mai multor categorii de persoane ar insemna mai multe cazuri depistate, iar de aici si riscul de transmitere comunitara ar scadea. Este declaratia presedintelui Societatii Romane de Microbiologie, care afirma ca rata de 30 de procente de teste confirmate in Moldova este un indicator enorm. Asta in timp ce, saptamana trecuta, seful ANSP declara ca testarea masiva ar fi “o iroseala”.

Alexandru RAFILA, PRESEDINTELE SOCIETATII ROMANE DE MICROBIOLOGIE: O rata de peste 30% de teste confirmate nu doar ca e un procent mare, ci enorm. Asta denota o transmitere comunitara intensa, care ar trebui sa duca la testarea mai multor persoane.”

Cel mai mare numar de imbolnaviri l-am avut pe data de 17 iunie, cand s-au anuntat 478 de pacienti infectati (CIFRA PE ECRAN), din peste 1900 de teste. Odata cu efectuarea mai multor teste si depistarea mai multor cazuri, riscul de transmitere de la om la om ar scadea, deoarece persoanele contagiate ar fi izolate, a explicat profesorul din Romania la o emisiune. Alexandru Rafila ne-a spus care sunt grupurile de persoane care ar trebui testate in primul rand si chiar periodic.

Alexandru RAFILA, PRESEDINTELE SOCIETATII ROMANE DE MICROBIOLOGIE: ” Toti pacientii simptomatici, personalul medical, care este simptomatic, pacientii dializati, care urmeaza sa fie supusi unei intervenii chirurgicale. In plus, batranii din centre de ingrijire si personal o data la 2 saptamani.”

In Romania, de exemplu, cu o populatie de sapte ori mare decat cea a Moldovei, se fac, pe zi, circa 12 mii de teste, iar rata de infectare e mult mai mica.

Alexandru RAFILA, PRESEDINTELE SOCIETATII ROMANE DE MICROBIOLOGIE: “Noi avem undeva de 3 si 5 la suta, la circa 10-12 mii de teste pe care le facem pe zi. Nici in perioada de varf nu am avut valori asa de mari, de 30 la suta.”

In Moldova, se fac, pe zi, cate o mie-doua de teste, iar in weekend sunt mai putine, cand si numarul imbolnavirilor raportate este mai mic. Saptamana trecuta, seful ANSP spunea ca testarea masiva nu este o solutie pentru oprirea raspandirii virusului.

Nicolae FURTUNA, SEFUL ANSP: “Am incercat sa testam masiv si testarea masiva nu este altceva decat teste irosite si pontential de laborator sufocat si supraincarcat.”

In Moldova, pacientii care prezinta simptomele bolii sunt testati in laboratoarele ANSP si cele private. Directoarea unei clinici private ne-a spus astazi ca numarul persoanelor care primesc un rezultat pozitiv a crescut in iunie, comparativ cu luna mai.

Silvia MORGOCI, DIRECTOAREA UNEI CLINICI PRIVATE: ”Fara indoiala e o crestere. Noi am avut varful cresterii saptamana trecuta. Am avut situatii cand fiecare al treilea a fost pozitiv.”

La ei stocurile de teste, achizitionate din Germania, Rusia si Italia, se suplinesc o data la doua saptamani. Intre timp, Agentia Nationala de Sanatate Publica anunta ca in prezent dispune de 20 de mii de teste, care ar fi suficiente pentru 10 zile, daca s-ar face cate 2 mii de teste pe zi.

Olesea CROITORU, PRESA ANSP:” Pentru moment este suficient. Se suplinesc dupa necesitate.“

In prezent, in Moldova se inregistreaza peste 16.600 de cazuri de coronavirus. Cifrele se pare ca nu-l ingrijoreaza pe presedintele Igor Dodon, care spunea ieri ca situatia in tara este buna.