Moldova este in topul tarilor din Uniunea Europeana cu cel mai mic pret la combustibilul. Totodata, potrivit site-ului autotraveler.ru, in tara noastra benzina costa mai mult decat in Turcia si Ucraina si mai putin decat in Romania si Bulgaria, fiind pe locul 8. Cel mai mic pret il are Rusia, fiind urmata de Belarus, Armenia, Azerbaidjan si Georgia.

Publicat:12.04.2021, 11:49

Daca e sa ne uitam la preturile la motorina. Moldova se afla pe locul sapte. Cel mai mic pret fiind in Azerbaidjan, fiind urmat de Rusia, Armenia, Belarus, Turcia si Georgia. Iar dupa Moldova se afla Macedonia de Nord, Andorra si Romania.

Potrivit site-ului autotraveler.ru, datele sunt colectate din diverse surse: site-uri web oficiale ale guvernului, site-uri web ale companiilor de combustibil. In Moldova, scumpirile la carburanti au inceputul la mijlocul lunii decembrie si au continuat in ianuarie. In februarie si martie, statiile PECO, de cel putin cinci ori, au afisat preturi majorate. Astfel, benzina cu cifra octanica 95 a ajuns sa coste in medie 19,40 lei, in comparatie cu 18,05 lei. Un litru de motorina costa 16,35 lei, comparativ cu 15,45 lei. Pretul gazului lichefiat constituie 11,35 lei, in comparatie cu 10,62 lei.

Din martie 2019, petrolistii stabilesc de sine statator preturile de comercializare cu amanuntul a produselor petroliere, fara sa depaseasca rata de rentabilitate anuala de 10%.

Subiectul majorarii preturilor la carburanti a fost discutat la penultima sedinta a Consiliului Suprem de Securitate. Presedintele Maia Sandu a precizat ca solutia pentru scumpirile consecutive, care se presupune ca sunt actiuni concertate, ar fi revenirea la preturile plafon pentru combustibil. Ulterior, in Parlament au fost inregistrate modificari legislative in acest sens. Saptamana trecuta, Parlamentul a aprobat in cea de-a doua lectura PROIECTUL care prevede stabilirea de noi norme generale de calculare si aplicare a preturilor la principalele produse petroliere. La initiativa deputatului independent Alexandru Oleinic, a fost modificata Legea privind piata produselor petroliere.

"Potrivit autorului, amendamentele propuse sunt orientate spre limitarea abuzurilor din domeniu prin crearea in perspectiva a unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piata. Modificarile aplicate de catre Parlament in iulie 2018, la Legea privind piata produselor petroliere, prin care se lasa la latitudinea importatorilor si comerciantilor de produse petroliere stabilirea preturilor, sunt nejustificate," se arata in proiect.

Astfel, preturile se vor calcula la I litru, separat pentru fiecare tip de produs si partida importata. Periodicitatea propusa pentru recalculare este de 14 zile.

In opinia autorului initiativei, proiectul va conduce la crearea unui mediu concurential mai echitabil pe piata, in special in raport cu companiile mici, intrucat reglementarea preturilor va exclude abuzurile potentiale din partea operatorilor mari prin dictarea de facto a preturilor si respectiv excluderea concurentei neloiale (cu caracteristici de intelegeri de cartel).