Cresc preturile apartamentelor din capitala. In 2023 acestea s-au scumpit cu circa 5 la suta, spun expertii imobiliari, iar un metru patrat intr-un bloc nou ajunge sa coste in jur de o mie de euro. Asta a dus si la o usoara scadere a apetitului moldovenilor de a investi in imobiliare. Expertul economic Veaceslav Ionita spune ca scumpirea a fost generata de mai multi factori, printre care si costurile mari suportate de agentii economici din cauza inflatiei.

Publicat:09.12.2023, 17:29

Dupa stagnarea de anul trecut cauzata de razboiul din tara vecina, piata imobiliara din Moldova inregistreaza acum o usoara inviorare. Pretul apartamentelor in blocurile noi, care au impanzit capitala, a crescut in 2023 cu circa 5 la suta.

Victor CERNOMORCENCO, EXPERT IMOBILIAR:  „Daca vorbim despre preturile medii, atunci preturile in blocuri secundare este de 850-870 de euro pentru un metru patrat, in blocurile noi cu varianta alba este de aproape 1000 de euro metru patrat, iar cele in bloc nou cu reparatie euro este in jur de 1200-1500 de euro metru patrat.”

Costul apartamentelor variaza in functie de mai multi factori.

Taras NOVITCHII, CONSULTANT IMOBILIAR:  „Locatia, daca blocul este dat in exploatare sau nu, daca este apartament nou sau de pe piata secundara, deci factori sunt mai multi.”

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV:  „Pretul unui apartament cu trei camere in varianta alba, cum este acesta, incepe de la 80 de mii de euro. Pentru o locuinta cu doua camere, moldovenii trebuie sa scoata din buzunare cel putin 60 de mii de euro. Iar pentru un apartament cu o camera - de la 40 de mii de euro.”

PRETUL MEDIU PENTRU UN APARTAMENT VARIANTA ALBA

CU 3 CAMERE - DE LA 80 MII EURO

CU 2 CAMERE - DE LA 60 MII EURO

CU O CAMERA - DE LA 40 MII EURO

Expertii spun ca in acest an au fost inregistrate cu circa 30 la suta mai putine tranzactii, comparativ cu anul trecut. Chiar si asa, moldovenii nu renunta sa investeasca in imobile.

Taras NOVITCHII, CONSULTANT IMOBILIAR:  „Acum, in mare parte, cumpara cetatenii Republicii Moldova, atat cei care traiesc in tara, cat si cei care se afla peste hotare. Au crescut vanzarile si pentru cetateni straini, inclusiv ucraineni, dar acest procent nu este atat de mare.”

Unul dintre factorii care au cauzat majorarea preturilor la apartamente in capitala ar fi numarul scazut de blocuri noi date in exploatare in ultima perioada.

Victor CERNOMORCENCO, EXPERT IMOBILIAR:  „Daca vorbim de segmentul apartamentelor in blocuri noi, sunt foarte putine pe piata, in ultimul timp s-au dat in exploatare foarte putine blocuri noi, vorbim de anul trecut, anul acesta. Respectiv, oferta este una destul de mica.”

Si inflatia a pus o amprenta asupra preturilor pe piata imobiliara.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:  „Sunt costurile mari pe care le-au suportat agentii economici. Ani de zile preturile la apartamentele noi au crescut mult mai lent decat costurile de productie, cheltuielile legate de materiale, salarii, au crescut mai repede.”

Chiar si cu aceste majorari, moldovenii trebuie sa lucreze mai putin pentru a-si putea lua un apartament, spune expertul economic Veaceslav Ionita.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:  „In anul 2006 noi trebuia sa lucram 36 de ani, pentru ca sa cumparam un apartament. Din cauza ca pretul la apartamente au crescut cu mult mai lent decat salariile.”

Acum insa, moldovenii trebuie sa adune circa 7 salarii medii nete anuale pentru a-si putea cumpara un apartament.

Republica Moldova a inregistrat cele mai mari preturi la apartamente in 2008, cand valoarea medie a unui metru patrat era de peste 900 de euro. Ulterior, pretul au inceput sa scada, ajungand in 2018 la aproximativ 500 de euro.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.