Preturile tot mai mari la energia electrica ii determina pe oameni sa caute solutii pentru a reduce consumul. Pe langa electrocasnice, si becurile pe care le alegem ca sa ne luminam locuinta isi pun amprenta asupra facturii la energie electrica pe care o primim la final de luna. Ca sa ne ajute sa le alegem mai usor, Uniunea Europeana impune producatorilor sa atribuie produselor lor o eticheta in functie de cat de eficiente sunt, raportate la pret-consum.

Publicat:12.06.2022, 13:23

Iluminatul, intr-o casa, este adesea cel mai mare consumator de energie electrica, spun specialistii. De aceea, desi pare un lucru nesemnificativ, trebuie sa fim atenti cum alegem becurile care ne lumineaza locuinta. De departe, becurile cu led sunt cele mai eficiente, spun expertii. Costa mai mult, dar sunt de cel putin 30 de ori mai durabile decat cele obisnuite. Investitia se amortizeaza, insa, pentru ca este redus considerabil consumul. 

Irina TERIGRADEAN, SEF ADJUNCT DE DIRECTIE AL AGENTIEI EFICIENTA ENERGETICA: “Daca un bec de tip incandescent poate sa coste in jur de 10 lei, un bec de tip led incepand cu 45, 50 de lei si mai sus. Desi initial pot sa fie un pic mai costisitoare, dar in timp ne salveaza bugetul si economisim la consumul de energie. In cazul schimbarii becurilor in casa, pana la 100 de lei pe luna mai putin consumul pentru energie electrica.” 

Pe ambalajul becurilor gasim indicatii legate de tipul de lumina, calda sau rece si consum. Etichetarea va fi schimbata, insa, conform unor noi norme europene cu litere de la A la G, si fiecare litera va insemna un tip diferit de consum de energie, dupa modelul aparatelor electrocasnice. Noile masuri au fost impuse de Comisia Europeana pentru a reduce consumul de curent si implicit poluarea. 

Eugen GIRLEA, DIRECTOR ADJUNCT AL AGENTIEI EFICIENTA ENERGETICA: “In curand o sa apara noua forma a etichetei energetice unde va aparea si codul de bare care va fi foarte usor de citit, respectiv cu telefonul putem sa ne apropiem de acest cod si noua ni se ofera intreaga informatie precum e aici.”

Intr-o locuinta, aparatul care consuma cea mai multa energie electrica este frigiderul. Pentru unul de clasa A trei plus, cu un consum minim de energie, factura anuala va atinge suma de 700 de lei, iar pentru unul de clasa F in jur de 1200 de lei. Si masina de spalat este un mare consumator de lumina. Diferenta dintre una cu un consum minim de energie poate fi chiar dubla.

CONSUM ELECTROCASNICE/ANUAL

FRIGIDER: 

CLASA A +++ - 280 kWh//730 LEI

CLASA F – 460 kWh// 1200 LEI 

MASINA DE SPALAT RUFE:

CLASA A //145 kWh//380 LEI

CLASA D // 280 kWh//728 LEI

Specialistii ne sfatuiesc sa fim atenti si la aparatele de aer conditionat pentru ca si ele pot consuma mult, in deosebi in perioada calda a anului.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: “Cand pornim aparatul de aer conditionat, in loc sa alegem 16, 17 grade, asa cum suntem tentati sa o facem, specialistii ne recomanda sa il setam la 23, 24 de grade. In camera se va raci in continuare, insa consumul de energie va scadea chiar si cu 10%.”

Uneori, economiile nu sunt chiar vizibile. 

Mihela TABARCEA, REPORTER PRO TV: “Un incarcator lasat in priza, fara a incarca un telefon sau laptop, va va costa anual aproape 3 lei. Totodata, pentru a va incarca telefonul cheltuiti, pe an, in jur de 30 de lei, spun specialistii.” 

De pe 10 iunie, Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a scumpit electricitatea in urma unei solicitari din partea marilor furnizori de energie electrica.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: “Tariful la lumina, pentru consumatorii din centrul si sudul tarii, s-a majorat cu 47 de bani pentru un kw/h si a ajuns sa coste in jur de 2 lei si 60 de bani. Cei din nordul tarii vor achita cu 35 de bani mai mult pentru un kw/h, ceea ce constituie un tarif de aproape 3 lei. Mihaela Tabarcea, PRO TV.”

TARIF ELECTRICITATE

PREMIER ENERGY:

NOU: 2,64 LEI/kWh

VECHI: 2,17 LEI/kWh

FEE NORD:

NOU: 2,86 LEI/kWh

VECHI: 2,51 LEI/kWh