Peste o mie de cladiri din Chisinau s-ar prabusi in cazul unui cutremur asemanator celui care a avut loc in Turcia, de peste 7 grade. Mult mai multe ar fi avariate in sudul tarii, arata un studiu al Institutului de Geogolie si Seismologie efectuat in 2005. De atunci, insa, nu s-au facut evaluari privind rezistenta cladirilor la cutremure. Iar la intrebare ce institutie este responsabila de asta, nu am primit raspuns.

Publicat:08.02.2023, 19:02

Asa a aratat capitala in urma celui mai puternic cutremur inregistrat in tara noastra. S-a intamplat in noiembrie 1940. In total, au fost afectate peste 2.700 de cladiri, dintre care 172 au fost distruse in totalitate.

Igor NICOARA, DIRECTORUL INSTITUTULUI DE GEOLOGIE SI SEISMOLOGIE:„Teritoriul Republicii Moldova este supus riscului seismic care se genereaza din zona epicentrala Vrancea. Pentru teritoriul nostru, pericol reprezinta cutremurele de pamant cu adancimea medie a focarului de la 90  pana la 200 de km.”

Intensitatea maxima care poate fi resimtita in  Republica Moldova din zona Vrancea este de opt grade, spune directorul Institutului de geologie si seismologie.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:In cazul unui cutremur analogic celui din anul 1940, cand magnitudinea epicentrala a fost de 7,4 grade, cea mai afectata zona ar fi cea din sudul tarii. Potrivit institutului de Geologie si Seismologie, la Cahul, zona apropiata de Vrancea, peste 5 mii de cladiri ar putea fi distruse in cazul unui seism de peste 7 grade. Circa 1500 de cladiri ar putea fi avariate in capitala, iar cea mai putin afectata ar putea fi zona de nord a tarii.”

Datele, insa, sunt invechite si asta pentru ca  ultimele evaluari privind capacitatea de rezistenta a cladirilor din Chisinau s-au facut acum 18 ani.

Igor NICOARA, DIRECTORUL INSTITUTULUI DE GEOLOGIE SI SEISMOLOGIE:In oras s-au construit o serie de cladiri despre care noi mai putine date avem, dar ar fi necesar o pasaportizare a fondului construit la ziua de astazi.”

Expertii spun ca, in cazul unui cutremur puternic, cele mai vulnerabile, in capitala, ar fi cladirile care au statut de monument de arhitectura. 80 la suta dintre acestea s-ar prabusi.

Ion STEFANITA, EXPERT IN DOMENIUL PATRIMONIULUI: 

- Cladirea primariei este o cladire cu probleme.

- Biblioteca municipala Hasdeu.- In caz de cutremur acolo vom avea consecinte grave. - Casa Herta Casa Klingman, in coasta Parlamentului, ea se mai tine doar pe pilonii telescopici.

- La Arcul de Triumf nu este o problema de rezistenta, dar e nevoie de un proiect de restaurare.”

Si imobilele construite pana in anii '50, cand in tara nu erau implementate normativele pentru constructiile seismo rezistente, sunt cu risc mare de avariere.  

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:Cu risc sporit de prabusire in cazul unui cutremur de circa sapte grade ar fi si acest bloc de pe strada Vasile Lupu din sectorul Buiucani al capitalei. Cladirea cu patru etaje si peste 40 de apartamente este plina de fisuri pe care le observam sub fiecare geam.”

Ion STEFANITA, EXPERT IN DOMENIUL PATRIMONIULUI:In cazul unui cutremur, aici consecintele ar fi nu doar materiale, eu vorbesc de vietile oamenilor care sunt puse in pericol. Autoritatile trebuie sa fie mai sensibile, mai cu atitudine fata de aceasta situatie si sa faca o inventariere totala pe tot fondul construit din toate sectoarele capitale si din tara, pentru ca tara e plina de ruine.”

Am incercat sa aflam ce institutie din tara este responsabila de evaluarea cladirilor si rezistenta lor la cutremure. Reprezentantii primariei si cei de la Agentia Supraveghere Tehnica si-au pasat responsabilitatea. In Romania, de exemplu, imobilele sunt clasificate in patru categorii in ceea ce priveste riscul de prabusire in caz de cutremure. Cladirile incadrate in clasa I de risc seismic, adica sunt deosebit de vulnerabile la cutremure, sunt marcate cu buline rosii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.