Prețul la energia electrică ar putea să scadă. Cel puțin asta își propune ministerul Energiei, odată cu lansarea primelor licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă. Cu alte cuvinte, responsabilii vor să atragă investitori care vor construi parcuri fotovoltaice sau eoliene în țara noastră, pentru a asigura până la 18 la sută din consumul de energie electrică din cea regenerabilă. În acest mod, autoritățile doresc să asigure securitatea și în același timp independența energetică a Moldovei.  

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: "Pentru noi este extrem de important ca atunci când oamenii văd niște investiții în regenerabile, un nou parc fotovoltaic, un nou parc eolian, oamenii să se bucure. Să spună noi avem energie proprie, este de proveniență regenerabilă și este la prețuri accesibile."

Iar pentru asta, ministerul Energiei își propune ca licitațiile pentru capacități mari de energie regenerabilă, lansate azi în cadrul unui eveniment, să atragă cât mai mulți investitori, să asigure un proces competitiv și, de ce nu, să ducă la scăderea prețurilor la energia electrică. Acest pas important realizat de țara noastră a fost salutat de ambasadorul UE în Republica Moldova.

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE ÎN MOLDOVA: "Am subliniat importanța energiei regenerabile pentru viitorul nostru european comun. Tehnologiile de energie regenerabilă, precum cele eoliene și solare oferă o alternativă curată la combustibilii fosili, esențială pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și asigurarea securității energetice."

Așadar, documentația de licitație ar urma să fie gata săptămâna viitoare. Iar în următorii patru ani ar putea apărea deja parcuri fotovoltaice sau eoliene.

Carolina NOVAC, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI ENERGIEI: "În momentul în care este lansat anunțul, împreună cu documentația de licitație pentru energia solară cât și cea eoliană, investitorii au la dispoziție maxim două luni de zile pentru a consulta documentația astfel încât în septembrie, așa ne propunem noi, până sfârșit de ianuarie, să-și depună ofertele."

Mariana RUFA, DIRECTOR EXECUTIV AL EBA MOLDOVA: "Pentru noi este extrem de important să vedem versiunea finală a documentației pentru licitație pentru că anume această stabilitate este prerogativa de bază de a atrage investitori în acest domeniu."

Reprezentanții Asociației Businessului European în Republica Moldova, care au colaborat cu ministerul Energiei pentru a ajunge la acest pas important, spun că în acest mod Moldova se aliniează practicilor europene.

Tatiana GOTIȘAN, PREȘEDINTELE COMITETULUI PE INFRASTRUCTURĂ ȘI ENERGETICĂ, EBA MOLDOVA: "Este un pas pentru trecerea la tranziția energiei verde.
- Premier Energy este interesată să participe și la licitațiile cu privire la surse regenerabile, dar și la alte investiții aici în RM.
- Noi vrem să construim o centrală de echilibrare, pentru că este o energie intermitentă, cea solară și eoliană, și este necesară o energie de backup.
- Vorbim de capacități de până la 60 de Megawatt."

Acum, 10 la sută din consumul de energie electrică este acoperit de energia regenerabilă. Odată cu lansarea acestor licitații, ministerul Energiei își propune să crească acest consum de energie regenerabilă până la 18 la sută. Totodată, responsabilii spun că va fi redusă dependența energetică, vor fi create cel puțin 400 de noi locuri de muncă și vor fi atrase până la 200 de milioane de euro investiții.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.