Șeful Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, reținut la sfârșitul lunii iulie pentru trădare de patrie, va mai sta 30 de zile în arest preventiv în penitenciar. Decizia a fost luată de magistrații de la judecătoria din sectorul Buiucani, care au admis demersul procurorului în acest sens. Avocații lui Creangă spun că vor contesta hotărârea la Curtea de Apel. Astăzi a avut loc prima ședință preliminară în acest dosar, iar Ion Creangă, prezent în fața instanței, a negat acuzațiile care i se aduc.

Publicat:19.11.2024, 13:37

Șeful Direcției Juridice a Parlamentului, suspendat din funcție pe perioada anchetei, a fost escortat la judecătoria din sectorul Buiucani de mai mulți polițiști. Acesta a negat toate acuzațiile care i se aduc.

În cadrul primei ședințe preliminare, procurorul de caz a solicitat prelungirea arestului preventiv pe numele lui Ion Creangă, invocând mai multe riscuri.

Dumitru ȘTEFÂRȚĂ, PROCURORUL DE CAZ: ”Riscul ingerinței prin faptul că martorii sunt foștii lui subalterni asupra cărora pot fi exercitate presiuni.
-Dar ce i se încriminează domnului Creangă?
-Că a transmis informații inclusiv care pot fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova unui stat străin, mai exact al serviciului de informații externe a Federației Ruse.”

De cealaltă parte, avocații lui Creangă au cerut ca acesta să fie eliberat din arest din cauza că el și soția lui ar avea probleme de sănătate. Solicitarea acestora a fost respinsă de instanță.

Avocații lui Ion Creangă ne-au spus că vor contesta decizia la Curtea de Apel. În cadrul primei ședințe din dosar, ambele părți au depus cereri, iar la următoarele ședințe urmează să fie audiați martorii.

Dumitru ȘTEFÂRȚĂ, PROCURORUL DE CAZ: ”Acuzarea are doi martori și ei au solicitat încă trei martori. Este vorba despre fratele inculpatului, acest cetățean străin și domnul Grosu, președintele Parlamentului.”

Ion Creangă a fost reținut la sfârșitul lunii iulie pentru trădare de patrie și complot împotriva Moldovei. Potrivit procurorilor, acesta ar fi avut o serie de întrevederi cu atașatul militar al ambasadei Rusiei la Chișinău. Unele durau și peste două ore. L-am întrebat astăzi pe Creangă despre ce au discutat.

Procurorii de la crime organizate susțin că Creangă i-ar fi comunicat angajatului ambasadei informații secrete, obținute inclusiv prin spionaj, care puteau fi folosite pentru desfășurarea unor acțiuni ostile împotriva securităţii Moldovei. Creangă ar fi comunicat de asemeena informații despre măsurile de consolidare a apărării militare a Moldovei. Împreună cu el a fost reținut și un polițist de frontieră, iar dosarele lor sunt examinate în instanță separat.

Citeste si : Șeful Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă și polițistul de frontieră reținuți la sfârșitul lunii iulie pentru trădare de patrie și complot - trimiși în judecată - VIDEO
Citeste si : Cine este Ion Creangă, cel care este vizat în perchezițiile de la Parlament - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.