Prima etapă a recensământului populației și locuințelor din țara noastră s-a încheiat. Datele preliminare arată că timp de trei luni au fost recenzate peste două milioane 400 de mii de persoane și circa un milion 700 de mii de locuințe. Rata de refuz este extrem de mică. Totuși, 50 de persoane au fost amendate, iar alte aproape 4 mii sunt pasibile de a fi sancționate pentru că au refuzat să răspundă la întrebările recenzorilor.

Publicat:09.07.2024, 18:39

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ:  „Noi avem recenzate 2.448.000 persoane. Acestea persoane includ atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și alte persoane. La această etapă a fost dificil de a identifica persoanele cu reședință obișnuită. O parte din dublări deja au fost excluse din această cifră.”

În aceeași perioadă, 8 aprilie - 7 iulie, au fost recenzate peste un milion 600 de mii de locuințe, arată datele preliminare.

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ:  „Cuprinderea recensământului în 2024 a fost mai extinsă. Noi am inclus nu doar cele două categorii locuințe ocupate și neocupate, locuințele secundare, de sezon case de vacanță, în special amplasate în tovărășiile pomicole, care nu au fost acoperite în recensământul precedent.”

După cum s-a și așteptat, au fost și dintre cei care au refuzat să participe la recensământ.

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ:  „Numărul persoanelor care au refuzat la careva etape de colectare a datelor a fost de circa 10.200. În fiecare caz s-a discutat cu persoanele pentru a le convinge. În rezultat, numărul celor care au rămas pe pozițiile lor este de circa 3.900 de persoane.”

Acestea sunt pasibile de a fi amendate, însă fiecare caz trebuie analizat în parte pentru a stabili de ce mai exact nu a participat cetățeanul la recensământ, spune directorul Biroului Național de Statistică.

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ:  „Când va fi stabilită eschivarea premeditată de la prezentarea datelor atunci vom fi nevoiți să aplicăm (n. red sancțiuni). Circa 50 de procese verbale au fost întocmite.”

Ceea ce înseamnă că 50 de persoane care au refuzat să participe la recensământ au fost amendate. BNS urmează să desfășoarere o ancheta în perioada 15 iulie-11 august 2024, care are drept scop evaluarea activității de recenzare, inclusiv estimarea gradului de acoperire și a erorilor de conținut a datelor. 
Rezultatele finale ale recensământului vor fi prezentate abia la sfârșitul anului viitor.

Natalia PLUGARU, REPREZENTANT FONDUL ONU PENTRU POPULAȚIE:  „Informația care este furnizată de recensământ este una atât de utilă. Aceste date să fie utilizate atunci când este vorba de cadrul bugetar pe termen mediu, când este vorba de dezvoltarea unor politici pe termen lung sau scurt, în domeniul sănătății, în domeniul social, în domeniul educației.”

Acesta este primul recensământ din Republica Moldova care a fost organizat și desfășurat în format digital, datele fiind colectate prin interviu față-în-față prin utilizarea tabletelor și hărților digitale.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.