Prima platforma subterana de colectare a deseurilor din Chisinau este testata de locuitorii din sectorul Botanica. Sunt patru tomberoane ingropate in pamant si, astfel, in jurul lor nu ar trebui sa se adune mizerie. Sistemul functioneaza de ani buni in tarile europene, la noi, insa, e abia la etapa de testare, iar responsabilii spun ca asemenea platforme ar putea fi construite si in alte sectoare, daca se vor gasi bani.
O metoda noua de colectare a gunoiului a ajuns si la Chisinau, mai exact in sectorul Botanica.
Tomberoanele care fac parte din aceasta platforma subterana au inceput sa fie testate de oameni.
“Imi plac, dar nu sunt comode, sunt adanci, pana arunci.”
Natalia locuieste in blocurile din preajma si spune ca terenul arata acum mult mai curat.
“Lumea arunca pe unde voia.“
Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV:"Asa arata prima platforma subterana de colectare a gunoiului din oras. Este alcatuita din 4 tomberoane, adancite in pamant, care pot fi deschise cu ajutorul acestui capac."
Pe niciunul dintre ele nu este un semn pentru gunoiul menajer si cel care poate fi reciclat, asa ca oamenii il arunca la nimereala. “
Aceasta femeie a deschis doua dintre tomberoane, insa nu a gasit care dintre ele este destinat deseurilor care pot fi reciclate.
"- E forte bine, dar nu e scris cum trebuie depozitat. Sunteti obisnuita sa reciclati gunoiul?
- Da!”
Potrivit sefului Directiei Locativ-Comunale, tomberoanele subterane sunt pentru deseurile menajere, iar in curand vor fi adaugate alte 3 pubele simple pentru gunoiul ce poate fi reciclat. Platforma este abia un proiect pilot, dar au fost identificate alte 10 locatii unde ar putea fi construite asemenea platforme. Tomberoanele sunt golite de o masina obisnuita a regiei salubritate, care insa este dotata cu un sistem hidraulic pentru a ridica si a cobori platforma.
Vasile EFROS, SEFUL DIRECTIEI GENERALE LOCATIV-COMUNALE SI AMENAJARE:“La gunoi se ajunge cand se ridica platforma. Vom vedea timp de un an cum functioneaza si vom decide cu primaria, daca au un buget, ca metoda de colectare este eficienta. Nu mai avem gunoi la suprafata, nu mai cade. “
Instalarea platformei a costat 260 de mii de lei, proiectul fiind finantat din Fondul Ecologic National. Deocamdata la Chisinau containere subterane gasim doar in aceasta curte de pe strada Trandafirilor. Problema tomberoanelor invechite, la fel si cea a reciclarii raman la ordinea zilei. In Moldova nu exista un regulament de depozitare a deseurilor aprobat si definitivat care sa devina un ghid, afirma directoarea Asociatiei Obstesti pentru Valorificarea Deseurilor.
Aurelia BAHNARU, PRESEDINTE ONG:“Avem nevoie sa pornim de la cunoasterea situatiei la nivel national, la nivel local, ce tip de deseu generam, cum organizam colectarea, transportarea. Cel mai grav este ca putem investi astazi, in infrastructura, alte activitati ale acestui sistem de management. In contextul in care aceste investitii nu se regasesc intr-un plan integrat, poate rezulta prin a esua.”