Primaria Chisinau a pierdut in perioada 2018-2020 peste 100 de milioane de lei din cauza ca si-a vandut la preturi de nimic proprietatile. Datele se gasesc intr-un raport realizat de Curtea de Conturi, care arata ca la finele anului 2020, municipalitatea detinea terenuri si imobile in valoare de peste 18 miliarde de lei care insa nu au fost gestionate adecvat, dar si alte nereguli. Cei de la primarie confirma ca exista unele neconformitati si ca sunt in proces de remediere a acesora.
Raportul de audit realizat de Curtea de Conturi a analizat procesul bugetar si gestionarea patrimoniului public de catre autoritatile locale ale municipiului Chisinau in perioada 2018-2020. Astfel, s-a constat ca la sfarsitul anului 2020, primaria gestiona un patrimoniu in valoare de peste 18 miliarde de lei. In opinia autorilor, terenurile si imobilele nu au fost gestionate adecvat, iar in perioada de analiza, autoritatile din Chisinau au pierdut proprietati publice estimate la cel putin peste 100 de milioane de lei. Se intampla din cauza ca acestea au fost vandute la preturi de nimic.
Sergiu STIRBU, SEFUL DIRECTIEI DE AUDIT DIN CADRUL CURTII DE CONTURI: „Noi am constatat ca in unele dosare nu existau anexate calculele pentru scoaterea terenurilor la licitatie ca sa fie clar stabilit, in baza la ce a fost stabilit acest pret initial. Aici exista probelemele de nedocumentarea tuturor proceselor, iar niste evaluari prezentate de catre diferite companii de evaluare lecentiate in domeniu, dar care pentru terenuri similare si in aceleasi sectoare preturile se deosebeau destul de mult.”
O alta neconformitate depistata este lipsa unor informatii veridice in ceea ce priveste indicatorii care stau la baza calcularii veniturilor din taxele locale stabilite. Totodata, nu sunt actualizate datele privind proprietatile noi inregistrate si nu sunt inscrise penalitatile achitate.
Sergiu STIRBU, SEFUL DIRECTIEI DE AUDIT DIN CADRUL CURTII DE CONTURI: „O alta problema este cat de corect sunt reflectate cheltuielile in evidenta contabila, in functie de tipurile care sut efectuate. Vorbim in special de reparatiile curente si capitale a drumurilor, unde nu se efectuiaza delimitarea corecta si respectiv nu se contabilizeaza corect valoarea acestor drumuri.”
Totodata, s-a constat lipsa comunicarii intre institutiile din subordine, nerespectarea cadrului legal-normativ aplicabil, precum si neimplementarea recomandarilor Curtii de Conturi. Ion Ceban sustine ca raportul de audit a fost realizat de Curtea de Conturi la solicitarea primariei pentru a stabili ce abateri trebuie inlaturate.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.