Primele capitole de negociere cu UE în vederea aderării Republicii Moldova la blocul comunitar ar putea fi deschise în primele luni ale anului 2025. Reprezentanții Comisiei Europene au anunțat astăzi despre asta, după ce au prezentat un raport în care laudă Republica Moldova pentru felul și viteza cu care decurge procesul de examinare a legislației locale în raport cu cea a Uniunii Europene. De asemena, oficialii europeni au apreciat determinarea țării noastre de a continua reformele pe calea aderării la UE, în pofida faptului că se confruntă cu interferențe ruse continue și cu impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Publicat:30.10.2024, 19:32

Aprecierile Comisiei Europene pentru progresele Republicii Moldova în parcurul său de aderare la UE au fost făcute în cadrul prezentării Pachetului de extindere a blocului comunitar. Vicepremierul pentru integrare europeană a explicat ce însemnă pentru țara noastră acest lucru.

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ: „Este al doilea an în care țara noatră este inclusă în pachetul de extindere. Ăn fiecare din aceste rapoarte, Comisia constată trei lucruri. Unde ne aflăm ca țară candidată în procesul de aderare la UE, care este nivelul de pregătire pentru aderare și ce progrese sau regrese am făcut pe parcursul ultimului an.”

Comisia Europeană a lăudat Republica Moldova în ceea ce privește screening-ul sau examinarea legislației Republicii Moldova în raport cu acquis-ul comunitar, subliniind că țara noastră „progresează fără probleme”.

Oficialii europeni au declarat că așteaptă cu interes deschiderea negocierilor privind clusterele, sau capitolele de negocieri, cât mai curând posibil, iar acest lucru s-ar putea întâpla, așa cum anunța și vicepremierul pentru integrare europeană anterior, la începutul anului 2025.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că ultimi cinci ani au fost marcați de provocări fără precedent, demonstrând importanța unui nou impuls pentru extinderea UE. Deschiderea negocierilor de aderare a reprezentat o recunoaștere importantă a determinării Republicii Moldova de a continua reformele pe calea aderării la UE, în pofida faptului că se confruntă cu interferențe ruse continue și cu impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a subliniat Comisia Europeană. 

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că „extinderea UE va rămâne o prioritate absolută a noii Comisii”. Vicepremierul pentru Integare Europeană de la Chișinău, Cristina Gherasimov, a anunțat astăzi că va invita săptămâna viitoare la discuții organizațiile societății civile pentru a examina constatările și recomandările Comisiei Europene fixate în Raportul anual de extindere cu privire la Republica Moldova.