Primul centru comunitar dedicat bolnavilor oncologici si familiilor acestora  a fost deschis astazi la Chisinau. Spatiul care este de fapt o casa, ce va gazdui persoanele bolnave pe durata aflarii lor la investigatii sau tratament a fost deschis de o tanara a carui tata s-a stins de cancer acum 5 luni. 

In fiecare an, peste 10 mii de moldoveni se imolnavesc de cancer.

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV:  “Persoanele diagnosticate cu cancer, care vin la Chisinau pentru investigatii si tratamente, se pot caza aici, la centrul social. Acesta arata ca o casa: cu dormitoare, bucatarie, bai, si living. Totul pentru a oferi un confort psihologic atat beneficiarilor cat si rudelor. Astfel, dormitoarele sunt dotate cu un pat medical functional pentru pacient, dar si unul pentru insotitor.”

Primul centru comunitar din Moldova dedicat persoanelor bolnave de cancer dispune de 4 dormitoare si 11 paturi, o camera de consiliere psihiologica, zona de joaca pentru copii, bucatarie, dar si cateva grupuri sanitare.

Doina CERNAVCA, ACTIVIST SOCIAL:  “Pentru bolnavii oncologici, membrii familiilor lor, si apartinatorii, cei care vor insoti bolnavii, care vin din afara Chisinaului, care vin la institutiile medicale pentru tratament.”

Veronica CIOBANU, DIRECTOR ADJUNCT, INSTITUTUL ONCOLOGIC:  “Acesti pacienti, avand un tratament indelungat, un tratament specific, au nevoie uneori de o zi doua sa fie cazati pana fac o investigatie.”

Cat se vor afla la centru, pacientii vor beneficia de mai multe activitati, printre care consiliere psihologica, clubul supravietuitorului sau diferite ateliere, pentru a li se crea o stare de bine.

Doina CERNAVCA, ACTIVIST SOCIAL: “E foarte important sa se stie ca exista suport psihologic, indrumare si nu una medicala, ci un navigator care poate ghida familia spre tot ce se poate intampla in viitor.”

Centrul social Casa Valeriu a fost deschis la initiativa activistei, Doina Cernavca, care mai conduce si asociatia obsteasca Ajuta un Om, in memoria tatalui sau, care a murit recent de cancer.

Doina CERNAVCA, ACTIVIST SOCIAL:  “Astazi se fac 5 luni de cand tatal meu a decedat si stiu ce am de facut.”

Eugenia Deliu, care timp de 3 ani a luptat pentru viata mamei sale, rapusa de cancer considera ca acest centru este binevenit pentru bolnavii oncologici.

Eugenia DELIU, FIICA UNEI PACIENTE: Este important ca omul sa stie ce se intampla cu el, cu starea lui. E important ca membrii familiei sa cunoasca ce se intampla cu ruda lui, ca sa stie cum sa se comporte.”

La centru bolnavii de cancer, dar si rudele acestora se vor puteaa caza gratuit, prezentand un certificat care confirma diagnosticul, dar si o rezervare prealabila. Totodata, Casa Valeriu va colabora cu Institutul Oncologic, pentru ca pacientii sa fie informati despre aceasta optiune. Anual, in tara noastra sunt peste 10 mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer.