A fost audiat primul martor în dosarul șefului suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, reținut anul trecut pentru trădare de patrie. Subalterna acestuia a relatat în instanță despre un raport transmis de Comisia Europeană, care potrivit procurorilor ar fi ajuns în posesia serviciul de spionaj al Federației Ruse. Ion Creangă a refuzat să facă astăzi declarații de presă.

În cadrul ședinței de astăzi a fost audiat primul martor din dosar din partea acuzatorilor. Este vorba despre o subalternă a lui Ion Creangă care a relatat despre un raport al Comisiei Europene care ar fi ajuns în posesia angajatului Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Dumitru ȘTEFÎRȚĂ, PROCUROR PCCOCS: ”Martorul a fost audiat despre sursa informației care ulterior a ajuns în posesia serviciilor de spionaj a Federației Rusă.
-Ar fi transmis acel document?
-Da, a fost găsit în posesia angajatului Federației Ruse. Asta și era rolul domnului Creangă, ca el de pe interior să informeze serviciile secrete străine, care este intenția, care sunt planurile conducerii statului.”

Martorul audiat astăzi a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Și Ion Creangă a refuzat să discute astăzi cu presa.

Ion CREANGĂ, ȘEFUL SUSPENDAT AL DIRECȚIEI JURIDICE A PARLAMENTULUI: ”De trei ori de când am vorbit cu dumneavoastră, ați pus 2 fraze la televizor. Vă mulțumesc foarte mult de colaborare și de respectare a codului de etică a jurnalistului.”

Potrivit procurorul de caz în ședințele următoare urmează să fie audiat încă un martor al acuzării, ulterior vor fi audiați martorii apărării.    

Dumitru ȘTEFÎRȚĂ, PROCUROR PCCOCS: ”Pentru că domnul Creangă s-a expus că a fost o singură discuție dintre vecini, eu în calitate de acuzator trebuie să mai prezint probe pentru stabilirea obiectivului. Dacă într-adevăr informația transmisă poate fi catalogată ca o simplă informație de către vecini.”    

Potrivit procurorilor, Ion Creangă i-ar fi comunicat atașatului militar al ambasadei Rusiei la Chișinău informații secrete, obținute inclusiv prin spionaj, care puteau fi folosite pentru desfășurarea unor acțiuni ostile împotriva securităţii Moldovei.    Împreună cu Ion Creangă a fost reținut și un polițist de frontieră, iar dosarele lor sunt examinate în instanță separat. Creangă este acuzat de trădare de patrie, iar conform codului penal, infracțiunea se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare, iar polițistul de frontieră este cercetat pentru infracțiunea de complot împotriva Moldovei, care prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. De cealaltă parte, Ion Creangă neagă aceste informații și spune că atașatul militar era vecinul său.