Procuratura Generala a pornit un proces penal in cazul deciziei primariei de a elibera autorizatie de constructie pentru un bloc de locuit cu 7 etaje, in centrul istoric al Chisinaului. Procurorii au la dispozitie 30 de zile pentru a verifica documentele care au stat la baza emiterii documentului si a decide daca vor initia sau nu un dosar penal. 

Publicat:11.05.2022, 19:38

PROCURATURA GENERALA: “Procurorii examineaza faptul eliberarii autorizatiei de constructie in cadrul unui proces penal. Respectiv, conform art.274 din Codul de procedura penala, in termen de 30 zile urmeaza sa se decida asupra pornirii urmaririi penale sau refuzului in pornirea urmaririi penale.”

Respectiv, conform Codului de procedura penala, in 30 de zile va fi luata o decizie daca va fi sau nu pornita urmarirea penala, spun responsabilii de la Procuratura Generala. Astfel, timp de o luna, procurorii vor analiza toate documentele care au stat la baza emiterii autorizatiei de constructie pentru complexul de locuit de pe strada Alexei Mateevici 109/2 din sectorul Buiucani al capitalei. Se intampla, dupa ce Agentia pentru Supraveghere Tehnica a depistat un sir de nereguli. Printre acestea ar fi si faptul ca lotul de pamant se afla in zona speciala si sub protectia a 4 monumente de importanta nationala, unde nu este permisa constructia unor cladiri multietajate, care depasesc nivelul propriu-zis al monumentelor. De cealalta parte, primarul capitalei, Ion Ceban, sustine ca directia Arhitectura a emis actele permisive conform legii.

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: “Am vorbit cu colegii, ei ma asigura ca actele au fost eliberate in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.”

Intre timp, pe terenul de pe strada Mateevici lucrarile de constructie a imobilului sunt in plin proces. La sfarsitul lunii decembrie, anul trecut, primaria a emis autorizatia de constructie pentru complexul cu 7 etaje, care ar urma sa fie ridicat in Centrului Istoric al orasului. Terenul de pe strada Alexei Mateevici 109/2 a fost donat de municipalitate Comitetului National Olimpic pentru a-si construi sediu. Forul l-a vandut insa unui dezvoltator imobiliar. In contractul de vanzare este indicata suma de 9 milioane de lei, insa expertii imobiliari au evaluat lotul de pamant la peste un milion de euro.