Șeful direcției generale juridice a Parlamentului, bănuit de trădare de patrie, a fost plasat în arest pentru 30 de zile în penitenciar. Decizia a fost luată astăzi de magistrații judecătoriei din sectorul Ciocana. În cazul polițistului de frontieră reținut în același dosar, judecătorii urmează să se expună. La ședința de astăzi cei doi nu s-au prezentat. Potrivit procurorului de caz, Ion Creangă nu a făcut declarații în dosar, iar polițistul de frontieră pledează nevinovat.

Publicat:02.08.2024, 13:20

Șeful direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă nu s-a prezentat astăzi în fața judecătorilor după ce a scris o cerere prin care a solicitat ca demersul procurorilor să fie examinat în lipsa lui. La ședință a venit avocatul acestuia.

Gheorghe IONAȘ, AVOCAT:  „Clientul nu a acceptat la moment să ofere declarații și să comunice poziția acestuia. Dumnealui are o stare de sănătate precară, are probleme de sănătate și am prezentat instanței un document informativ și am solicitat să examinăm în lipsă. Au fost mai multe argumente invocate, inclusiv și lipsa unei bănuieli că ar fi comis infracțiunea dată și am solicitat că demersul procurorilor este prea aspru.”

Nici polițistul de frontieră nu s-a prezentat în instanță. Cu avocatul acestuia nu am reușit deocamdată să discutăm. Procurorul de caz susține că polițistul este bănuit de complot împotriva Republicii Moldova și pledează nevinovat, Creangă însă a refuzat să facă declarații.

Vitalie CHIȘCA, PROCURORUL DE CAZ:  „Învinuitul a fost audiat, la moment s-a folosit dreptul de a nu face declarații pentru că are nevoie de timp pentru a se gândi dacă va depune sau nu declarații.
-Dar polițistul de frontieră?
-El a fost audiat în calitate de bănuit, a făcut declarații, evident că vina nu o recunoaște.”

Procurorul susține că este necesar ca cei doi să fie plasați în arest pentru că ar exista mai multe riscuri.

Vitalie CHIȘCA, PROCURORUL DE CAZ:  „Riscul de eschivare de la organul de urmărire penală și instanța de judecată ori riscul de ingerință în buna desfășurare a urmăririi penale și riscul influențării martorilor.”

Șeful direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă, și angajatul poliției de frontieră au fost reținuți acum două zile, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Potrivit surselor PRO TV, din 2023 cei doi ar fi oferit adjunctului atașatului militar al Federației Ruse la Chișinău, informații despre activitatea din Parlament și de la Aeroport iar pentru asta primeau bani. Aceste informații au fost confirmate astăzi de procurorul de caz.

Vitalie CHIȘCA, PROCURORUL DE CAZ:  „Este vorba de informații ce țin de activitatea inclusiv a parlamentului. E vorba de informații ce țin de anumite proiecte legislative și nu numai. Reiese că au fost transmise și informații care se atribuie la secretul de stat. Sumele ar varia începând cu 500 până la 2 mii de dolari.”

Ieri angajatul poliție de frontieră, dar și Creangă au fost suspendați din funcție pe durata desfășurării investigațiilor în acest dosar. Creangă a fost angajat al Legislativului din 1992, mai întâi în calitate de consultant și apoi ca șef al Direcției juridice a aparatului Parlamentului, funcție pe care și-a menținut-o până în prezent.

Citeste si : Cine este Ion Creangă, cel care este vizat în perchezițiile de la Parlament - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.