Produsele alimentare s-au scumpit într-un an cu 9 la sută. Cele mai simțite majorări au fost la legume, fructe și ouă. Și tarifele la serviciile prestate populației – cum ar fi asigurarea cu energie electrică, gaz sau apă - au devenit mai usturătoare în ultimul an, înregistrând o majorare de 17 la sută. Astfel, potrivit biroului național de statistică, care a prezentat aceste date, inflația a crescutcu aproape 9 procente în martie 2025 față de aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în ultimul an prețurile medii de consum au crescut cu 8,8 la sută. Dacă vorbim de produsele alimentare, în luna martie 2025, față de aceeași perioadă a anului trecut, prețurile s-au majorat cu 9%. Cel mai mult s-au scumpit legumele, cu aproape 40 la sută, fructele - cu 25%, dar și ouăle și uleiul vegetal.
CREȘTEREA PREȚURILOR LA PRODUSE ALIMENTARE
legume 36,18%
fructe 25,33%
ouă 13,77%
ulei vegetal 12,36%
În schimb, s-a ieftinit în această perioadă zahărul, însă nu semnificativ.
La produse nealimentare s-au majorat prețurile, însă nu atât de simțitor. Acestea au crescut cu doar 3 la sută.
Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: "La serviciile prestate populației, cum ar fi serviciile comunal-locative, alimentație publică sau servicii medicale, prețul mediu de consum a crescut cu peste 17 la sută. Cele mai mari majorări au fost înregistrate la încălzirea centralizată, la asigurarea cu gaze naturale, dar și cu energie electrică."
CREȘTEREA PREȚURILOR LA SERVICII PRESTATE POPULAȚIEI
servicii comunal-locative 32,11%
- încălzire centralizată 63,27%
- gaze naturale prin rețea 33,28%
- energie electrică 25,69%
Costul serviciilor medicale prestate a crescut în martie 2025 comparativ cu aceeași lună a anului trecut cu circa 23 la sută.
În ultimul raport al Băncii Naționale, prim-viceguvernatorul a anunțat că rata medie a inflației va fi de 7,3%, cu circa 50 la sută mai mare decât prognoza anterioară a băncii.