„Daca nu vrei sa stii cat de grava e situatia – nu testezi! Si asta nu e doar reteta lui Igor Dodon. Si alte persoane s-au exprimat in acelasi mod”, asa a reactionat presedintele Societatii Romane de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, la ezitarea autoritatilor moldovene de a efectua mai multe teste pentru depistarea COVID-19, scrie sanatateinfo.md.
Potrivit sanatateinfo.md, La 26 iunie, in cadrul unei interventii publice, seful Agentiei Nationale pentru Sanatate Publica din Moldova, Nicolae Furtuna, a declarat ca testarea in masa a moldovenilor ar fi „o iroseala de teste”. „Am incercat sa testam masiv si testarea masiva nu este altceva decat teste irosite si potential de laborator sufocat si supraincarcat. Presingul acesta (presiunea societatii civile de a efectua teste – n.n.) eu nu l-am mai vazut in alta tara, decat in Republica Moldova. (...) La capitolul testare si teste eu personal ca si epidemiolog nu am nicio remuscare din ceea ce s-a facut pana acum”, a mentionat Furtuna.
El a facut declaratia dupa ce, la 17 iunie, ministrul Sanatatii, Viorica Dumbraveanu, a declarat, la sedinta Guvernului, ca „actuala rezerva de teste pentru depistarea COVID-19 ajunge pentru inca o luna si jumatate”.
Profesorul Alexandru Rafila si expertul in politici de sanatate din Romania, Vlad Mixich, au fost invitatii de luni ai dezbaterii „HotNews LIVE de la distanta”, organizata de HotNews.ro, la care s-a discutat despre evolutia pandemiei pe cele doua maluri ale Prutului, scrie Report.md.
Profesorul Rafila s-a aratat surprins de numarul mare de probe confirmate in luna iunie in Republica Moldova – la 17 iunie au fost conformate, de exemplu, 478 de cazuri noi din 1943 de teste efectuate. Dupa acest record, numarul testelor efectuate a scazut si, implicit, a scazut usor si numarul celor depistati cu COVID, dar oricum a depasit 300 de cazuri zilnic (cu exceptia zilelor de week-end cand raporteaza doar laboratoarele private).
„O rata de peste 30% de teste confirmate nu doar ca e un procent mare, ci enorm. Asta denota o transmitere comunitara intensa, care ar trebui sa duca la testarea mai multor persoane. Daca ar fi mai multe cazuri depistate, ar scadea riscul de transmitere, deoarece persoanele depistate ar fi izolate. Noi (in Romania – n.n.)nu am avut acest procent nici macar la inceput. Am avut 15-18 la suta de probe pozitive, dar peste 30% nu am auzit nicaieri in lume”, a mentionat presedintele Societatii Romane de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila.
La randul sau, Vlad Mixich a spus ca „strategia de testare este cea care a dat cele mai bune rezultate in intreaga lume”: „Capacitatea de a testa si de a efectua anchete epidemiologice cat se poate de rapid este extrem de importanta, pentru a atinge puctul de echilibru intre sanatatea economica si sanatatea publica. Restrictiile instituite in primele luni (starea de urgenta - n.n.) au avut, de fapt, scopul de a oferi autoritatilor posibilitatea sa se pregateasca pentru a putea sa implementeze niste politici de sanatate inteligente”.
La ora actuala, Moldova se claseaza pe locul doi in Europa dupa numarul de cazuri active de COVID-19 la un milion de locuitori si pe locul 11 in lume.

Sectiile de Terapie Intensiva sunt arhipline cu pacienti – 479 sunt in stare grava si foarte grava, inclusiv 31 fiind conectati la aparate de respiratie artificiala. In total, Moldova (cu o populatie de aproximativ 3 milioane de locuitori) a inregistrat pana acum 16.357 de infectari, dintre care 536 de pacienti au murit.
Totusi, luni, 29 iunie, presedintele Igor Dodon a anuntat ca Moldova „inregistreaza o dinamica pozitiva la capitolul epidemiei de COVID-19” si, cel mai probabil, incepand cu 15 iulie, vor fi redeschise si gradinitele si va fi eliminata obligativitatea de carantina pentru cetatenii care revin de peste hotare. „Avem un numar de cazuri de COVID-19 in scadere cu 17%, iar rata de contagiozitate e de 0,94% fata de 1,19% cat a fost in cealalta saptamana”, a explicat Dodon.
Pe de alta parte, medicii sustin ca, in Moldova, pandemia nici macar nu a atins apogeul si ca ce e mai rau abia urmeaza. Seful Departamentului anestezie si terapie intensiva din cadrul Institutului de Medicina Urgenta din Chisinau, Adrian Belii, sustine ca „nici nu suntem pe valul real! Suntem in urcare, iar varful abia urmeaza sa fie atins”.