Soferul retinut pentru 72 de ore dupa ce a provocat pe 24 iulie un accident rutier pe bulevardul Decebal, soldat cu victime, figureaza in mai multe dosare penale dupa ce a fost prins in stare de ebrietate la volan. In 2016 a fost amnistiat, iar ulterior, judecat penal pentru samavolnicie, dar din nou a scapat de pedeapsa pentru ca a intervenit termenul de prescriptie, scrie zdg.md.

In ultimii ani, numele lui a figurat in alte dosare penale cu invinuiri similare. 

ZdG a constatat ca Dragomir Popovici, soferul arestat pentru 30 de zile, cel care a provocat accidentul din 24 iulie 2023 are la activ o serie de dosare penale, majoritatea pentru ca a condus in stare de ebrietate la volan. Inclusiv in perioada comiterii accidentului rutier din 24 iulie, pe rolul Judecatoriei Chisinau se examineaza dosare in care acesta este vizat. 

Dosare pe rol la Judecatoria Chisinau: In iunie, instanta dispunea „aducerea silita a inculpatului”

Din mai 2022, conform informatiilor de pe portalul instantelor de judecata, pe rolul Judecatoriei Chisinau exista un alt dosar penal pe numele lui Dragomir Popovici, la fel, pentru „conducerea mijlocului de transport in stare de ebrietate alcoolica cu grad avansat sau in stare de ebrietate produsa de alte substante”. Urmatoarea sedinta pe dosar este programata pentru 17 august 2023. 

La ultima sedinta, care a fost programata in luna iunie, s-a dispus „aducerea silita a inculpatului”, semn ca acesta nu se prezenta la examinarea dosarului penal. Anterior, conform acelorasi informatii, instanta a examinat comasarea dosarelor in privinta inculpatului, semn ca acesta avea pe rol cel putin doua dosare penale. 

In 2021, prins din nou in stare de ebrietate: „A declarat in instanta ca a fost nevoit sa urce la volan in stare de ebrietate pe motiv ca nu gasea un taxi pentru a merge acasa”
In noiembrie 2021, numele lui Dragomir Popovici a figurat intr-un alt dosar penal pentru „conducerea mijlocului de transport in stare de ebrietate alcoolica cu grad avansat sau in stare de ebrietate produsa de alte substante”.

„La 12 septembrie 2020, aproximativ la ora 05.40, constientizand ca a consumat alcool si, respectiv, se afla in stare de ebrietate alcoolica, actionand cu intentie directa, dandu-si seama de caracterul prejudiciabil al actiunilor sale si prevazand urmarile lor, a urcat la volanul automobilului de model „Skoda Octavia”, pe care l-a condus. In timp ce se deplasa prin mun.Chisinau, a fost stopat de catre ofiterii Inspectoratului National de Securitate Publica… Fiind suspectat in conducerea mijlocului de transport in stare de ebrietate alcoolica, a fost condus de membrii echipajului Inspectoratului National de Securitate Publica la Dispensarul Republican de Narcologie, unde a fost supus examenului medical cu prelevarea probelor biologice. In rezultatul a fost stabilit ca concentratia de alcool in aerul expirat constituia 0,67 mg/l, iar concentratia de alcool in sangele prelevat constituia 1,15 g/l, care conform prevederilor art.134/12 alin.(3) Cod penal, constituie stare de ebrietate alcoolica cu grad avansat, fapt ce a fost consemnat in Procesul-verbal nr.9014 din 12 septembrie 2020 al examinarii medicale de constatare a faptului de consumare a alcoolului, starii de ebrietate si naturii ei”, se mentioneaza in sentinta emisa pe numele lui Dragomir Popovici in noiembrie 2021.

Conform sentintei, procurora Maria Mindrescu a solicitat ca inculpatul Dragomir Popovici sa fie recunoscut vinovat in savarsirea infractiunii prevazute de art.264/1 alin.(1) Cod penal, si sa-i fie stabilita pedeapsa sub forma de munca neremunerata in folosul comunitatii pe o durata de 160 (una suta saizeci) ore, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Totodata, a solicitat de a-l obliga pe Dragomir Popovici sa remita permisul de conducere Directiei documentare conducatori auto a Departamentului inmatriculare a mijloacelor de transport si calificare a conducatorilor auto a Agentiei Servicii Publice, pentru anularea acestuia.

Aparatoarea inculpatului, avocatul Stela Sandu, a solicitat instantei de judecata sa aplice in privinta inculpatului pedeapsa sub forma de amenda, fara anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Inculpatul Dragomir Popovici a recunoscut vina in comiterea infractiunii imputate. „Regreta cele comise. A declarat ca a fost nevoit sa urce la volan in stare de ebrietate pe motiv ca nu gasea un taxi pentru a merge acasa”, se spune in sentinta.

In sedinta de judecata, Dragomir Popovici a declarat ca „ii sunt cunoscute probele administrate in cadrul urmaririi penale, nu are obiectii asupra acestora, recunoaste vinovatia in comiterea infractiunii imputate si nu doreste administrarea altor probe. In acest sens, in conformitate cu art.364/1 / Cod de procedura penala, a depus o cerere prin care a solicitat examinarea cauzei in baza probelor administrate in cadrul urmaririi penale”.

„La intrebarea aparatorului a declarat ca solicita instantei ca sa nu-i aplice pedeapsa sub forma de privarea a dreptului de a conduce mijloace de transport, deoarece activitate sa consta in a se deplasa la volanul automobilului. La intrebarile acuzatorului de stat a declarat ca in momentul in care a fost stopat, politistii probabil nu au inteles corect numele sau si au indicat LIUBOMIR. Era in stare de ebrietate si poate nu a pronunta corect numele. A acceptat benevol sa fie suspus testarii alcoolscopice”, se precizeaza in sentinta. 

In noiembrie 2021, instanta decidea condamnarea lui si-i anula permisul de conducere
In noiembrie 2021, instanta concluziona ca „sentinta de condamnare in prezenta cauza penala va avea un efect preventiv serios atat pentru inculpat, cat si pentru alte persoane predispuse la comiterea unor astfel de infractiuni si va constitui o garantie si o asigurare ca drepturile si libertatile consfintite in Constitutia R. Moldova si alte legi ale statului sunt aparate, iar violarea lor este contracarata si pedepsita”.

„Aceasta categorie de infractiuni se caracterizeaza printr-un grad sporit de pericol in societate, deoarece conducerea in stare de ebrietate a autovehiculelor este una din principalele cauze care pot genera accidente rutiere soldate cu urmari grave, iar in ciuda eforturilor intreprinse de autoritatile statului, acest flagel continua sa fie unul frecvent intalnit”, atentiona atunci judecatorul Vitalie Budeci, care emitea sentinta.

Acesta facea atunci referire si la „personalitatea inculpatului”, despre care mentiona ca in 2016 fusese amnistiat printr-o decizie a Judecatoriei Chisinau, iar in 2018, prin Decizia Colegiului penal al Curtii de Apel Balti, el fusese recunoscut vinovat de comiterea infractiunii prevazute de art.352 alin.(1) Cod penal, (samavolnicia, n.r.) cu eliberarea acestuia de raspundere penala, in legatura cu expirarea termenului de prescriptie de tragere la raspundere penala.

„Din considerentele expuse supra, instanta de judecata apreciaza ca inculpatul POPOVICI Dragomir urmeaza a fi apreciat ca o persoana iresponsabila si compromitatoare, or, acesta fiind anterior absolvit de raspundere penala privind invinuirea in comiterea unei fapte similare cu cea pentru care a fost dedus judecatii in prezenta speta, a mai comis din nou o asemenea fapta, ceea ce denota ca acesta nu a constientizat gradul prejudiciabil al faptelor sale legate de incalcarea regulilor de securitate a traficului rutier”, remarca judecatorul Vitalie Budeci.

Astfel, Dragomir Popovici era recunoscut vinovat, fiindu-i aplicata pedeapsa principala sub forma de munca neremunerata in folosul comunitatii pe o durata de 150 (una suta cincizeci) ore, si pedeapsa complementara sub forma de anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Instanta decidea ca „in caz de eschivare cu rea-vointa de la munca neremunerata in folosul comunitatii, aceasta pedeapsa se inlocuieste cu inchisoare, calculandu-se o zi de inchisoare pentru 4 ore de munca neremunerata in folosul comunitatii. Se obliga POPOVICI Dragomir sa remita permisul de conducere in termen de pana la 10 zile din momentul ramanerii definitive a prezentei sentinte, catre Agentia Servicii Publice, pentru anularea acestuia”, se preciza in sentinta.

In 2016 a fost prins in stare de ebrietate la volan. A refuzat sa fie testat, iar ulterior judecatorul l-a amnistiat

Si in 2016, Dragomir Popovici a fost judecat penal pentru ca a condus automobilul in stare de ebrietate. Mai exact, la 7 ianuarie 2016, aproximativ la ora 02:20, acesta, conducand automobilul de model „Mitsubishi Lancer” pe bd. Mircea cel Batran din mun.Chisinau, a fost stopat pentru verificarea actelor de catre un inspector de patrulare. 

Conform sentintei emise in decembrie 2016 de Judecatoria Chisinau, „in procesul verificarii actelor, inspectorul de politie a observat ca Dragomir Popovici prezenta semne evidente de stare de ebrietate si pentru confirmarea si aprecierea gradului starii de ebrietate, precum si a naturii ei, conducatorului auto i s­a cerut sa fie supus testa alcooscopice cu alcotesterul de model „Drager”…

„Contrar cerintelor Regulamentului Circulatiei Rutiere…, categoric a refuzat testarea dupa care a refuzat si testarea de la examenul medical in vederea stabilirii starii de ebrietate si a naturii ei, precum si de la recoltarea probelor biologice in cadrul acestui examen medical. Astfel, „pentru actiunile sale intentionate”, procurorii au calificat actiunile acestuia in baza articolului 264¹ alin (3) din Codul penal.

Ce prevede art. 264¹ alin (3) din Codul penal 

„Conducerea mijlocului de transport in stare de ebrietate alcoolica cu grad avansat sau in stare de ebrietate produsa de alte substante. Refuzul, impotrivirea sau eschivarea conducatorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopica, de la examenul medical in vederea stabilirii starii de ebrietate si a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice in cadrul acestui examen medical se pedepseste cu munca neremunerata in folosul comunitatii de la 200 la 240 de ore, in ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport”. 

Conform sentintei, in instanta de judecata, fiind audiat, inculpatul si-a recunoscut vina. El a declarat ca la data de 7 ianuarie 2016, pe timp de noapte, a iesit dintr-un club de noapte si dorea sa se deplaseze acasa. Acesta a comunicat ca a consumat „vreo 2 sticle de bere in acel local”. 

El a mentionat ca a refuzat sa treaca testul alcooscopic „din motivul ca nu stia daca a depasit limita de consum a alcoolului”. 

„Pe acest caz a fost intocmit proces verbal. Ulterior, inculpatul a apelat prietenul sau, care a venit sa i­a masina si ei au plecat impreuna acasa. Totodata inculpatul a solicitat, prin cerere scrisa personal, aplicarea Legii privind amnistia in legatura cu aniversarea a 25­-a de la proclamarea independentei R. Moldova din 29 iulie 2016 si anume incetarea procesului penal”, se mentioneaza in sentinta. 

Procurorul a cerut ca Dragomir Popovici sa fie recunoscut vinovat de comiterea infractiunii prevazute de art. 264¹ alin.(3) Cod penal al R. Moldova, refuzul, impotrivirea sau eschivarea conducatorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopica, de la examenul medical in vederea stabilirii starii de ebrietate si a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice in cadrul acestui examen medical si a cerut o pedeapsa sub forma amenda in marime de 600 u.c. cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de 3 ani. Tot aici acuzarea a indicat despre imposibilitatea aplicarii in privinta inculpatului a Legii privind amnistia, dat fiind ca in cazul acestuia lipseste cainta activa.

Judecatorul Igor Manascurta, cel care a examinat dosarul, a constatat vinovatia lui Dragomir Popovici, dar a dispus aplicarea in privinta sa a legii amnistiei. 

„Solutionand chestiunea aplicarii pedepsei in privinta inculpatului, instanta de judecata tine cont de faptul ca, la data de 09 septembrie 2016 a fost publicata Legea nr. 210 privind amnistia in legatura cu aniversarea a 25­-a de la proclamarea independentei R. Moldova din 29 iulie 2016, prevederile careia au aplicare in privinta inculpatului care a recunoscut vina si prin cerere, a solicitat incetarea procesului penal in baza Legii privind amnistia in legatura cu aniversarea a 25-­a de la proclamarea independentei R. Moldova. In aceste circumstante, instanta va aplica inculpatului actul de amnistie…”, se precizeaza in sentinta. 

Prin aceeasi sentinta, judecatorul decidea ca Dragomir Popovici nu trebuie privat de dreptul de a conduce mijlocul de transport. 

„Astfel, instanta reitereaza ca in privinta inculpatului sunt prezente conditiile de aplicare a prevederilor legii de amnistiere stabilite in dispozitia art. 1 si considera necesar de a o aplica. Totodata, prevederile legii privind amnistia prin prisma art. 14 urmeaza a fi aplicate si asupra pedepsei complimentare si anume privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport, odata ce la norma data se reglementeaza posibilitatea absolvirii pedepsei complimentare, fiind indicate si exceptiile care nu se inregistreaza la caz. Tot aici, e de mentionat ca infractiunea incriminata inculpatului nu este exceptie a aplicarii actului amnistiei conform art. 10 al Legii indicate mai sus”, a argumentat judecatorul. 

In 2018, gasit vinovat pentru samavolnicie, dar scapa de pedeapsa
In 2018, Dragomir Popovici a fost judecat pentru samavolnicie. In iulie 2014, acesta, cu scopul de a-si intoarce o datorie pe care o avea catre un alt barbat, a intrat in gospodaria unui alt barbat de unde a insusit din garaj un automobil de model Mercedes Vito. El a fost recunoscut vinovat de Curtea de Apel Balti, dar procesul penal a fost incetat in legatura cu expirarea termenului de prescriptie.

In 2020, judecat la Balti pentru ca fusese prins in stare de ebrietate la volan. In 2020, pentru ca nu platise amenda, era condamnat la inchisoare

In 2020, tot la Curtea de Apel Balti, Dragomir Popovici a fost judecat dupa ce fusese prins in stare de ebrietate la volan.

„La 17.11.2018, aproximativ la orele 01:50, in s. Halahora de Sus r. Briceni, a condus mijlocul de transport de model „BMW 530 D”. Fiind stopat de catre colaboratorii de politie, la cererea de a fi testat alcoolscopic si de a trece examenul medical in vederea stabilirii starii de ebrietate si a naturii ei si recoltarea probelor biologice in cadrul acestui examen medical, Popovici Dragomir a refuzat. Prin urmare, au fost incalcate prevederile Regulamentului Circulatiei Rutiere”, se spune in decizia din februarie 2020.

Prima instanta, in 2019, i-a stabilit pedeapsa sub forma de amenda in marime de 675 unitati conventionale, echivalentul a 33750 lei, cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de 3 ani. Curtea de Apel Balti i-a respins recursul si a mentinut pedeapsa deducand din actiunile acestuia „cu certitudine pericolul social pe care il prezinta inculpatul pentru societate”.

Dragomir Popovici nu a achitat insa amenda stabilita, astfel ca executorul judecatoresc Ruslan Pavlovschi la 25 mai 2021 a sesizat judecatoria Edinet, sediul Briceni cu demers privind inlocuirea ei cu inchisoare „pe motivul eschivarii cu rea-vointa de la executare, masurile intreprinse ne soldandu-se cu rezultat, din lipsa bunurilor asupra caror ar putea fi indreptata executarea”.

Prima instanta, Judecatoria Edinet a dat curs cererii executorului judecatoresc. Examinand cauza in absenta acestuia, care nu a fost de gasit, instanta i-a inlocuit partea neexecutata a amenzii de 635 u.c., cu sase luni sapte zile inchisoare cu executare in penitenciar de tip semiinchis, anuntandu-l in cautare, cu calcularea termenului din momentul retinerii.

Februarie 2022: pedeapsa cu inchisoarea era anulata, dupa ce a achitat amenda
La scurt timp, prin intermediul avocatilor sai, Dragomir Popovici a declarat recurs si a cerut anularea pedepsei. Avocatii au demonstrat ca la 1 octombrie 2021, Popovici achitase integral amenda.  

La 2 februarie 2022, recursurile avocatilor Stela Sandu si Andrei Lavric in numele condamnatului Popovici Dragomir, declarate impotriva incheierii judecatoriei Edinet, sediul Briceni privind inlocuirea pedepsei amenzii cu inchisoare, au fost admise, „cu casarea pedepsei si incetarea procedurii de executare si a celei de cautare”.

Sursa: