Proiectul de lege care prevede reformarea Curtii Supreme de Justitie a fost supus consultarilor publice, anunta ministerul Justitiei. Pana saptamana viitoare institutiile din domeniu justitiei urmeaza sa vina cu propuneri pentru imbunatatirea acestuia. Expertii cred ca reformarea CSJ este un pas important pentru curatarea sistemului, dar proiectul ar avea si unele dezavantaje.

Una dintre principalele modificari propuse in proiectul de lege cu privire la reformarea Curtii Supreme de Justitie se refera la modificarea componentei CSJ si micsorarea numarului de judecatori de la 33 la 20. 

Astfel, Consiliul Suprem al Magistraturii va selecta 13 candidati, din randul judecatorilor de cariera, iar 7 vor fi selectati din randul juristilor non-judecatori, cum ar fi avocati sau profesori universitari. Legea presupune si efectuarea evaluarii extraordinare a judecatorilor CSJ, care se va face in doua etape – evaluarea integritatii etice si financiare, si evaluarea profesionalismului.

Vladislav GRIBINCEA, EXPERT LA CENTRUL DE RESURSE JURIDICE DIN MOLDOVA: “Reformarea Curtii Supreme de Justitie era o masura logica, din start, atunci cand a fost anuntata ideea evaluarii externe. Fara CSJ, evaluarea externa nu poate avea loc. Formatul CSJ mai putin conteaza, ceea ce este important este ca judecatorii Curtii sa fie persoane asupra integritatii carora si a profesionalismului carora sa nu planeze suspiciuni.”

Iulian GROZA, DIRECTOR IPRE: “Acest proiect de lege se inscrie in logica de reforma a sectorului de justitie, asa cum este stabilit in strategia privind asigurarea integritatii si independentei sectorului justitiei, adoptata anul trecut. Este o continuare logica, de asemenea, a exercitiului de pre-vetting care, in prezent, este in derulare. “

Prin acest proiect scade si riscul ca judecatorii sa fie influentati politic, crede Vladislav Gribincea. 

Vladislav GRIBINCEA, EXPERT LA CENTRUL DE RESURSE JURIDICE DIN MOLDOVA: “Curtea Suprema de Justitie nu va avea competente sa intervina in dosare atunci cand doresc ei. Toti judecatorii CSJ, in mod prioritar, vor fi verificati in ceea ce priveste integritatea lor financiara si etica.”

Expertul juridic, Teodor Carnat, spune ca reformarea CSJ trebuie sa aiba loc, insa felul in care aceasta urmeaza sa fie implementata, va aduce, in continuare, neincredere in justitie.

Teodor CARNAT, AVOCAT: “El nu este acel proiect care este asteptat de societate, fiindca nu este clar din acest proiect cu ce se vor ocupa judecatorii CSJ. O denumim CSJ in continuare sau facem Curte de casatie. Daca o faci curte de casatie, ea nu va examina dosare, dar daca noi o pastram sa examineze dosare si aceste dosare sa fie selecte, atunci s-ar putea sa ne pomenim la o justitie selectiva.”

Proiectul urmeaza sa fie transmis Comisiei de la Venetia pentru expertizare. Noua componenta a CSJ urmeaza sa-si inceapa activitatea in iunie anul viitor. Judecatorii CSJ sunt alesi pe viata.