Proprietarul portului Giurgiulesti cere autoritatilor statului sa ia atitudine fata de ceea ce numeste un atac raider. Compania s-a ales cu un nou administrator, numit de un executor judecatoresc, pus ca sa scoata o pretinsa datorie. Avocatul Danube Logistics sustine ca este o actiune ilegala si abuziva. De cealalta parte, executorul judecatoresc respinge acuzatiile.

Publicat:01.03.2021, 19:53

Intr-un comunicat emis astazi de compania Danube Locgistics, care detine Portul Giurgiulesti, se spune ca executorul judecatoresc Roman Talmaci a decis, in mod abuziv si ilegal sa numeasca un nou administrator al companiei, la cererea Bemol Retail. 

MATHIAS VON TUCHER, DIRECTORUL GENERAL AL “DANUBE NETHERLAND”: “Condamnam actiunile ilegale a executorilor judecatoresti ai companiei Bemol care constituie expropierea uneia dintre cele mai importante proiecte de investitii straine directe in Republica Moldova.” 

Avocatul companiei care detine portul Giurgiulesti sustine ca instalarea unui nou administrator este o actiune ilegala.

Alexandru TANASE, AVOCATUL COMPANIEI DANUBE LOGISTICS HOLDING:  “Compania nu a fost niciodata implicata in proceduri judiciare care ar fi generat anumite obligatii financiare. Prin urmare, nu are nicio datorie nici fata de terti, nici fata de bugetul de stat. Din aceste considerente, orice procedura de inlaturare a managementului legal al companiei este abolut ilegal.”

Roman TALMACI, EXECUTOR JUDECATORESC: “S-a instituit administrarea bunurilor debitorului pe o perioada de trei luni, o supraveghere generala, nu se fac imixtiuni in deciziile luate de catre administratorul sau de catre organul de conducere al acestei companii. Se da voie sa lucreze, doar ca sub decizia administratorului instituit care este responsabil de cota parte detinuta de catre debitorul urmarit.” 

Aparatorul Dabube Logistics a mai spus ca institutiile statului ar trebui sa se implice ca sa apere interesele investitorului. 

Alexandru TANASE, AVOCATUL COMPANIEI DANUBE LOGISTICS HOLDING: “Investitia companiei olandeze este protejata de catre acordul bilateral moldo-olandez de protectie a investiilor, ori Guvernul este responsabil pentru a garanta investitorilor dreptul legitim. Noi vom face uz la randul nostru de toate prevederile legale pentru a ne proteja drepturile atat in instantele nationale cat si in cele internationale.” 

Principalul beneficiar al portului este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, reprezentantii careia ne-au spus ca vor reveni maine cu o reactie. 

Compania Bemol, la initiativa careia s-a luat decizia de a schimba administratia, ne-a comunicat ca interpretarea facuta de compania olandeza induce in eroare opinia publica.


“Chiar daca hotarera judecatoreasca de incasare a datoriei lui Thomas Moser in favoarea Bemol Retail SRL a devenit irevocabila inca in martie 2019, deja de doi ani in loc sa-si achite datoria, debitorul a parasit Republica Moldova, prin aceasta ignorand respectarea hotararilor instantelor judecatoresti.” sustin reprezentantii Bemol.

Noul administrator inca nu s-a prezentat la sediul companiei. In 2011, compania pe care o detine omul de afaceri, Thomas Moser, a devenit principalul operator si investitor al portului Giurgiulesti. Moser sustine ca in 2014, fostul administrator care este actualul director al Bemol, ar fi recurs la presiuni, incercand sa-l deposedeze de afacere. Rafiq Aliev l-a acuzat pe Moser ca ar fi intrat ilegal in posesia portului si l-a atacat in judecata in Marea Britanie, Olanda si Moldova, dar toate instantele, inclusiv cele internationale i-au dat dreptate lui Thomas Moser. Acum dosarul este la CEDO.