Protestele fermierilor se extind. Dupa agricultorii din sudul tarii, afectati cel mai mult de crizele din ultimii doi ani si de seceta, alti fermieri au anuntat ca vor iesi la protest pe drumurile nationale in semn de solidaritate fata de colegii lor. Astazi, mai multi agricultori de la Hincesti, Leova si Ungheni au blocat accesul spre vama Leuseni. Politia a indemnat calatorii care si-au planificat calatorii spre Romania sa opteze pentru un alt punct de trecere a frontierei.
In coloana si claxonand, fermierii din raioanele Hincesti Leova si Ungheni au mers astazi spre vama Leuseni, blocand toate caile de acces in zona.
Tractoarele s-au parcat inclusiv pe marginea drumului, iar cateva utilaje agricole au fost plasate exact in mijlocul drumului, astfel ca cei care aveau drum pe acolo au fost nevoiti sa se opreasca. Din imaginile publicate de catre unii fermieri de la fata locului se vede cum mai multe masini, autobuze si camioane stau in coada.
„Fermierii suparati au blocat vama Leuseni, asteptam conducerea tarii sa reactioneze. Asta-i protestul fermierilor. Stimati cetateni, ne cerem scuze si rugam sa folositi alte puncte de trecere a frontierei.”
Si politia a indemnat calatorii sa opteze pentru punctele de trecere a frontierei Sculeni, Costesti sau Leova-Bumbata.
„In contextul protestelor organizate de fermieri, accesul catre si dinspre punctul de trecere a frontierei Leuseni a fost intrerupt”, spun reprezentantii politiei de frontiera, care precizeaza totusi ca activitatea postului vamal nu a fost sistata.
Intre timp, si fermierii din alte raioane, cum ar fi Telenesti, Criuleni, Orhei sau Rezina au protestat astazi.
La Falesti, fermieri au organizat o manifestatie in semn de solidaritate cu cei care au avut cel mai mult de suferit de pe urma secetei din anii trecuti, dar si a razboiului din Ucraina.
Ion MOROI, FERMIER DIN RAIONUL FALESTI: „Problemele sunt strasnice. In 41 de ani, de cand lucrez in agricultura, nu am avut asa situatie de grea precum in prezent. Practic suntem toti disperati, nu avem bani, bancile nu ne crediteaza, nu avem cu ce iesi in camp.”
Agricultorii sunt suparati pe lipsa de reactie din partea autoritatilor si mai ales pe faptul ca s-au facut promisiuni care, spun ei, nu au fost respectate.
Serghei IVANOV, FERMIER DIN FALESTI: „Priviti cum se protesteaza in Europa, ce fac europenii. Noi suntem mai cuminti si incercam o colaborare, dar din cauza ca suntem cuminti nici nu ne baga-n seama.”
„Daca in doi ani nu au putut aduce patru mii de tone de motorina din Romania, ce fac guvernantii nostri, cu ce se ocupa Ministerul Agriculturii? Minciuni, doar atat. Noi de la ei nu auzim nimic altceva.”
Am solicitat un comentariu de la Ministrul agriculturii, dar deocamdata nu am primit un raspuns. Fiind in a 6-a zi de cand au reluat protestele, fermierii au cerut demararea unui dialog cu Guvernul si Parlamentul pentru identificarea sprijinului financiar pentru fermierii micro, mici si mijlocii, cel mai mult afectati de crizele din ultimii doi ani.
Reprezentantii sectorului agricol indeamna autoritatile sa caute suportul partenerilor externi pentru alocarea compensatiilor per hectar pentru culturile de porumb si floare soarelui, cultivate in 2022 si 2023, asa cum s-a acordat anterior compensatii pentru alte culturi. Saptamana trecuta ministrul agriculturii a promis doar ca va interveni, dar nu a precizat cand si cum.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.