Purtarea panglicii bicolore pe 9 mai este interzisă prin lege, iar autoritățile îndeamnă cetățenii să se conformeze. Istoricii susțin că acest simbol este folost de politicienii pro-ruși pentru a crea destabilizare și a diviza societatea. Asta în condițiile în care panglica „Sfântul Gheorghe”, așa cum mai este numită nu are nicio legătură cu Ziua Victoriei, ci este mai degraba un instrument al propagandei ruse pentru a distorsiona adevărul istoric.
Ministrul de interne a atenționat astăzi repetat cetățenii să nu utilizeze panglica bicoloră sau alte simboluri de război la evenimentele la care vor participa mâine.
Adrian EFROS, MINISTRUL DE INTERNE: „Inspectoratul General a Poliției va urmări respectarea legislației în vigoare și acele persoane care nu se vor conforma acestui cadru normativ vor fi sancționați sau vor fi întocmite procese contravenționale în corespundere cu legislația în vigoare.”
Istoricii susțin că panglica bicoloră nu are nicio legătură cu ziua de 9 mai și au ținut să reamintească de unde, de fapt, a pornit această tradiție de a fi purtată în această zi.
Artur LEȘCU, EXPERT ISTORIC WATCHDOG.MD: „E un simplu flashmob cu ocazia zilei de 9 mai. Un flashmob pornit de un grup de jurnaliști ruși care are la bază niște origini istorice. Evident că această panglică nu are prea mult în comun nici cu Ordinul Sfântul Gheorghe, nici cu simbolistica celui de-al doilea război mondial. Mai mult de atât pentru un militar sovietic care a luptat aceste două culori, această panglică nu prea se leagă cu marele câștig în cel de-al doilea război mondial. Această panglică, cum am zis, s-a transformat într-o mașinărie de propagandă și un flashmob pe care autoritățile ruse l-au preluat.”
Anatol LEȘCU, ISTORIC: „Panglica aceasta bicoloră, vreau să vă spun că ea într-însa nu are absolut nimic rus. Ea a fost inventată de câtre Ecaterina a II-a care nu are nicio picătură de sânge rus, ea e germană.”
Panglica folosită pentru ordinele oferite pentru fapte eroice a fost profanată de Kremlin, afirmă istoricii, devenind un simbol al agresiunii ruse. Analiștii subliniază că faptul că în Republica Moldova această panglică a devenit motiv de dispute în ultimii ani demonstrează că influența propagandei ruse a fost și rămâne și astăzi foarte puternică.
Artur LEȘCU, EXPERT ISTORIC WATCHDOG.MD: „Avem câțiva politicieni care intenționat, cu bravură au etalat această panglică, avem câteva ONG-uri pro-ruse care au devenit promotori ai acestei panglici și mai nou noi vedem politicieni care încearcă să provoace autoritățile. Dintr-o jumătate de adevăr s-a produs o întreagă mașinărie propagandistică.”
În aprilie 2022, Parlamentul a votat o lege prin care interzice simbolurile “Z” și “V”, dar și panglica “Sfântul Gheorghe”. Cei care confecționează, vând sau poartă simbolurile respective riscă o amendă până la 9 mii de lei, iar in cazul persoanele cu funcții publice, sancțiunea se ridica la 30 de mii de lei. Anul trecut, 147 persoane care au purtat panglica bicoloră au fost amendate.