Calea Ferata din Moldova se afla intr-o situatia foarte complicata, o spune deputatul Radu Marian. Conform cifrelor prezentate de directorul intreprinderii Adrian Onceanu, datoriile istorice ale intreprinderii se ridica la peste 700 milioane lei, iar datoriile pentru salariile angajatilor se ridica la 91.6 milioane lei. Potrivit deputatului, cea mai mare problema ramane administrarea proasta si fraudele colosale de la intreprindere.
Deputatul PAS spune ca a intrat in posesia unor documente care ar arata modul in care Calea Ferata a fost furata sistematic in ultimii ani, iar persoanele responsabile de oprirea acestora au musamalizat furturile. Documentele se refera in special la furtul de motorina din locomotive si vanzarea la negru a biletelor de pasageri.
"Documentele pe care le am dateaza din 2014, dar cu siguranta, furturile au avut loc si inainte (sa ne amintim de sutele de vagoane date in arenda intre 2005–2007 la preturi mizere). In 2014, a avut loc prima reducere drastica a personalului Centrul Informativ de Calcul — departamentul care efectua controlul utilizarii motorinei. Daca in 2012, la Centru activau 36 de angajati, astazi au ramas doar 4. In rezultat, raportarile de monitorizare veneau cu intarziere, iar sistemele de control, achizitionate pe bani mari, au devenit nefunctionale. Cu trecerea timpului, functiile de monitorizare si control al consumului de motorina au trecut de la acest departament la DEPO-urile de locomotive — cei care si consuma produsele petroliere", a scris deputatul.
Acesta a adaugat ca la un an dupa ce functiile de control al consumului motorinei au fost transferate DEPO-urilor de locomotive, niciunul din cele 48 de sisteme de control al combustibilului „Delta SU”, achizitionate anterior cu 255.000 USD, nu erau pe deplin functionale, asta chiar daca se mai plateau in plus 7280 EUR lunar pentru intretinerea lor.

Radu Marian a mai scris ca unul din cele mai eficiente metode de depistare a furtului de motorina este monitorizarea consumului real de ulei comparativ cu volumul de motorina turnat. Orice motor are nevoie de o anumita cantitate de ulei pentru a functiona normal.
"Urmand acest principiu, la analiza unei singure locomotive in perioada decembrie 2018 — septembrie 2020, s-a constatat ca furtul de motorina a atins cifra de 325 tone. La un consum declarat de motorina de 781 tone, consumul real de ulei trebuia sa fie de 14.8 tone (1.9% din total). Cu toate acestea, motorul a utilizat doar 8.6 tone de ulei, ceea ce e imposibil. Asta inseamna ca aproape jumatate din cantitatea de motorina ar fi fost furata. La un pret unitar de 12 lei/litru de motorina, pagubele financiare, repet de la o singura, locomotiva, se ridica la 3.9 milioane lei", scrie Marian.

Potrivit deputatului, in fiecare zi, erau extrase 200–300 litri de motorina din fiecare locomotiva. Motorina era vanduta gospodariilor private, iar incasarile erau transferate catre sefii depoului si serviciului locomotive, iar pana acum nicio persoana nu a fost condamnata.

De asemenea, deputatul mai scrie ca in baza informatiilor GPS, a fost descoperit ca mai multe echipaje de locomotive adaugau artificial ore de lucru ca sa justifice consumul de motorina. Chiar daca echipajele lucrau in mod real 2–3 ore, in documentele primare se indicau 11,5 ore.

"Am obtinut niste documente de la un fost angajat al CFM, inspector in serviciul securitate interna, care arata modul in care intreprinderea era furata sistematic prin vanzarea la negru a biletelor de tren, fara eliberarea bonurilor, prin eliberarea unui singur bilet pentru mai multe persoane, sau achitarea unui pret mai mic deca cel oficial.
Plasez mai jos un raport zilnic al incasarilor din bilete pe traseul Balti-Slobozia in iunie 2018. In casutele evidentiate sunt zilele in care s-au efectuat controalele inopinate. Se poate vedea clar cum incasarile din zilele de control din partea inspectorului sunt de ZECI DE ORI mai mari, decat in zilele obisnuite", scrie Radu Marian.

Radu Marian mai scrie ca pe parcursul anului 2019 au fost detectate pierderi din activele feroviare de aproximativ 40 milioane de lei, legate de consumul nejustificat de motorina. In primele 9 luni ale anului 2020 s-a furat motorina in valoare de 30 milioane de lei.

"Furtul din vanzarea la negru a biletelor. Din spusele fostului inspector de la CFM, pierderile se ridicau la 1 milion de lei anual doar pe segmentul Calea Ferata Nord, adica 2/3 din veniturile totale. Sunt cifre neverificate, dar plauzibile, daca ne uitam la diferenta colosala dintre incasarile intr-o zi cu control inopinat si alta zi fara control. Asta in conditiile in care serviciul transport pasageri genereaza cele mai mari pierderi la CFM, de 15–20 milioane lei anual.
Acestea sunt doar o parte din scheme — ne-am referit DOAR la furtul de motorina si vanzarea la negru a biletelor. Nu am descris schemele de contrabanda cu tigari, alcool, sau vanzarea la preturi mizere a metalului feros, sporuri salariale oferite abuziv, achizitii nejustificate de bunuri si alte nereguli de sute de milioane pe care le-a descoperit Curtea de Conturi", mentioneaza deputatul.
Deputatul PAS, Radu Marian, sustine ca informatii despre furturile de motorina au fost transmise periodic conducerii CFM, au fost oferite Guvernului, inclusiv organelor de drept, Curtii de Conturi, conducerii APP.
"Este clar ca astazi CFM nu are surse interne suficiente pentru a plati aceste datoriile salariale. Solutia pe termen scurt este accesarea surselor si creditelor externe, inclusiv de la partenerii internationali. Insa acestia vor sa vada mai intai progres clar de combatere a fraudelor si reformare a institutiei. Printre masuri se impun:
- Separarea functiei de control de serviciile care consuma resursele, cum ar fi Gospodaria Locomotive si a DEPO-urile de locomotive.
- Functionarea impecabila a controlului, a monitorizarii consumului de motorina, a vanzarii biletelor de pasageri si sistemelor de monitorizare electronica. Acest lucru trebuie facut de un grup de investigatori externi, care sa aiba independenta totala fata de conducerea CFM.
- Punerea in functiune a noilor locomotive pentru a reduce consumul de combustibil (aproape toate locomotivele noi sunt inactive, in timp ce sunt utilizate locomotivele vechi din seria ТЭ 10 М cu kilometraj si consum de combustibil mare).
- Dotarea spatiilor de stocare, depo-urilor de locomotive, altor active-cheie cu sisteme de alarma si supraveghere video.
- Lansarea unui server GPS pentru utilizarea optima a transportului rutier. Au fost achizitionate si instalate 189 dispozitive, insa din informatiile pe care le detin, acestea pur si simplu stau la balanta si nu sunt puse in functiune.
- Inasprirea radicala a pedepselor pentru fraude. Concedierea, amenzile simbolice si mustrarile sunt pedepse mult prea blande. Oamenii care fura CFM-ul trebuie sa raspunda in fata justitiei.
Pe termen lung, situatia se va ameliora doar atunci cand vom curata institutia de oportunisti corupti si vom instala la conducerea Caii Ferate, oameni competenti si onesti, ceea ce e imposibil in situatia politica actuala", mai scrie Marian.