Autoritatea Nationala de Integritate cere Cancelariei de stat din Ungheni sa initieze procedura de demitere din functie a primarului Alexandru Ambros. Aceata este acuzat ca ar fi admis un conflict de interese, cumparand niste materiale de la o companie ce apartinea sotiei sale. Primarul neaga acuzatiile si spune ca este vorba de nereguli in legislatie. 

Publicat:14.01.2021, 19:01

Maria DASTIC, PURTATOAREA DE CUVANT A ANI: „ANI dupa ramanerea definitiva a actului de constatare in privinta primarului de Ungheni a remis o adresare catre oficiul teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, prin care a solicitat sa initieze procedura de revocare din functie a primarului.”

Solicitarea vine dupa ce agentul constatator a stabilit ca Alexandru Ambros, primarul din Ungheni a admis un conflict de interese in perioada in care era primar.

Maria DASTIC, PURTATOAREA DE CUVANT A ANI: „A semnat cateva ordine de plata cu firma sotiei prin care a achizitionat niste bunuri si servicii de la ea, de la firma acesteia. In acest mod el a admis incalcarea legislatiei ANI.”

Actul de constatare a fost emis inca in 2018, iar primarul l-a contestat la Curtea de Apel avand castig de cauza. Autoritatea Nationala de Integritate, insa, a contestat decizia la Curtea Suprema de Justitie, astfel incat actul de constatare a fost admis ca fiind definitiv.

Maria DASTIC, PURTATOAREA DE CUVANT A ANI: Conform actului de constatare acesta nu va mai putea avea o functie publica sau de demnitate publica timp de trei ani, inclusiv mandatul de primar. Va fi inclus in registrul interdictiilor pe care-l gestioneaza ANI si vom solicita anularea ordinilor de plata pe care le-a semnat.” 

Alexandru AMBROS, PRIMARUL DE UNGHENI: „Numirea in funtie si demiterea unui primar se face doar prin hotarare de judecata care nu poate fi contestata si numai in momentul in care devine irevocabila, doar in acel caz un primar poate fi demis.”

Primarul de la Ungheni nu-si recunoaste vina.

Alexandru AMBROS, PRIMARUL DE UNGHENI: „Nu ma consider vinovat, consider ca actul de constatare ANI de care am luat act, este unul care este unul cu foarte multe semne de intrebare. Actul foloseste legea cu privire la conflictul de interese retroactiv, lucru care este interzis confosrm Constitutiei Republicii Moldova, deci este vorba de o bresa in legislatia Republicii Moldova.” 

Alexandru Amros sustine ca a depus o sesizare la Curtea Constitutionala in acest sens si asteapta decizia, care ar putea sa-si faca dreptate spune el.

Alexandru AMBROS, PRIMARUL DE UNGHENI: „ Este adevarat ca ati fi procurat niste materiale de la o companie care apartinea sotiei dumneavoastra? - Eu, personal, nu am semnat nimic. Exista niste contracte care nu au fost semnate de mine, de care eu nu am avut cum sa stiu. Au fost semnate de viceprimar. Eu nu am stiut de lucrul acesta si de partea celalata nu a semnat sotia mea, pentru ca ea nu a fost niciodata administrator la acea intrepridere, ea este fondator.”