Din nou, fără motiv, Rusia lovește economic Republica Moldova, susțin responsabilii de la Guvern, după ce Federația Rusă a interzis accesul transportatorilor moldoveni de mărfuri pe teritoriul său, inclusiv pentru tranzit. În plus, a fost redusă lista mărfurilor pe care transportatorii din „așa-numitele țări neprietenoase” le pot tranzita. În special, din listă au fost excluse produsele alcoolice, tutunul și ciocolata, care vor putea fi livrate doar până la granița cu Rusia.

„Această decizie este unilaterală, lovește în transportatorii moldoveni și arată atitudinea negativă clară din partea Rusiei de a dăuna economiei moldovenești. Decizia părții ruse vine pe fundalul unei perioade în care partea rusă a refuzat constant să participe la discuții tehnice sau să respecte înțelegerile anterioare”, precizează Guvernul.

Potrivit Executivului, pentru a proteja interesele transportatorilor moldoveni, autoritățile au întreprins mai multe acțiuni:

-Au transmis oficialilor ruși cereri repetate pentru respectarea cotelor de autorizații  pentru transportul internațional existente, precum și suplimentarea acestora.
-Au avut loc discuții la nivel diplomatic.
-Au insistat pe convocarea Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transporturilor, așa cum este prevăzut în acordurile bilaterale — solicitare la care partea rusă a refuzat să răspundă.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă susține că Federația Rusă, nu respectă angajamentele și continuă să folosească relațiile comerciale ca instrumente de presiune politică, care sunt contrare declarațiilor publice de simpatie față de poporul Republicii Moldova. 

„La modul concret, decizia Rusiei afectează 115 transportatori, care dețin autorizații, și se răsfrânge inclusiv asupra exportatorilor care contractează transportatorii. Aceasta va determina agenții economici din Republica Moldova să se orienteze către alte piețe, unde există predictibilitate și respectarea regulilor. Pentru a crește și diversifica exporturile, Republica Moldova a intensificat cooperarea cu alte piețe și a consolidat rutele alternative prin Uniunea Europeană, Caucaz și Asia Centrală, pentru ca firmele noastre să nu depindă de decizii politice arbitrare. Un exemplu este Acordul de liberalizare a transportului rutier de mărfuri cu UE, în vigoare din iunie 2022, cu acces la o piață predictibilă”, mai precizează responsabilii de la Guvern.

Citeste si :  Federația Rusă interzice accesul transportatorilor moldoveni de mărfuri pe teritoriul său, inclusiv pentru tranzit / DOC

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.