Începând de astăzi, în toată țara se va desfășura recensământul populației și locuințelor. Recensorii au început deja să meargă din casă în casă pentru a lua oamenii la întrebări. În satul Bălășești, din Sîngerei, majoritatea localnicilor, la care au ajuns azi persoanele acreditate de Biroul Național de Statistică, au fost receptivi. Totuși, responsabilii spun că au întâlnit și sceptici din prima zi.

Publicat:08.04.2024, 19:50

În satul Bălășești din raionul Sîngerei colectarea datelor pentru recensământ a început de cu zor. Echipate corespunzător, persoanele angajate pentru acest lucru au mers în fiecare gospodărie ca să ia oamenii la întrebări. Au ajuns și la Eugenia Lopotenco, fostă profesoară.  

Fără să stea mult pe gânduri, femeia le-a răspuns recensorilor la toate întrebările.

După finalizarea interviului recensorii au plecat, iar femeia și-a exprimat opinia față de recensământ.

„Eu cred că e tare benefic lucrul ăsta de făcut. Cu adevărat, trebuie să știm deja locuitorii câți mai sunt, că acum vedeți că-s plecați și satele cam se răresc.”

Și alți locuitori din sat spun că văd cu ochi buni recensământul și sunt de părere că acest proces poate rezolva anumite lacune din sistemul de date.

„E foarte important de făcut recensământul, de știut fiecare sat ce populație are, ce populație este în țara noastră, fiindcă când sunt alegerile unii includ și pe acei morți, dar noi trebuie să-i scoatem deja pe aceia din registru.”

„Ca să știe lumea populația care este aici acum, care sunt plecați, care sunt aici pe loc. Să meargă o numărătoare ca să știe toți. Nu aș zice că e important, dar cred că la o viziune importantă se poate de făcut un calcul.”

Fiecărui recensor îi revin în jur de 400 de persoane pe care trebuie să le intervieveze în următoarele 2-3 luni.

Elena CUNIȚCHI, RECENSOR:  „La fiecare casă ne ducem, avem întrebări, locuitorul casei trebuie să ne spună datele personale, câți locuitori sunt în familie în ogradă, dacă e singur, dacă sunt peste hotare.”

Procesul nu e cel mai ușor, având în vedere că de la primele ore de când a început colectarea datelor, unii oameni s-au arătat sceptici.

„Sunt foarte multe persoane care nu vor să dea datele din buletin, adică se tem, nu cunosc legea, nu știu pentru ce este recensământul.”

Elena NEAGA, PRIMARUL COMUNEI BĂLĂȘEȘTI:  „Este foarte important deoarece ultimul recensământ a fost făcut acum zece ani în urmă în 2014 și am vrea să cunoaștem populația de facto care este la moment în comuna noastră, dar totodată vrem să avem și o evidență a persoanelor plecate peste hotare, chiar dacă ei vin timp de un an sau pot să vină și o dată în cinci ani în dependență de problemele care le au acolo, dar am vrea să avem o imagine clară a numărului de populație care îl avem de fapt.”

Ultimul recensământ a avut loc acum 10 ani, dar rezultatul lui a fost contestat atât de unii politicieni, cât și de numeroși cetățeni. Asta pentru că la acel proces nu ar fi participat întreaga populație, iar datele au fost prezentate abia dupa trei ani.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.