Bucurestiul propune mai multe modificari la legea cu privire la cetatenie, care mareste timpul de redobandire a acesteia pentru moldoveni. Juristii si societatea civila din Romania critica noile propuneri examinarea dosarelor ar putea dura aproximativ patru ani, ceea ce ar contravine Conventiei europene pentru cetatenie. Ba mai mult, moldovenii vor fi nevoiti sa prezinte un act de cunoastere a limbii romane B1 si vor putea depune cererile doar la consulatele romanesti din Moldova. De cealalta parte, Ministrul roman al Justitiei sustine ca astfel se doreste eliminarea riscurilor de redobandire ilegala a cetateniei romane. 

Potrivit avocatului roman Ruslan Deleanu, presedinte al Institutului pentru Drepturi Civile Europene, modificarile propuse de Ministerul Justitiei de la Bucuresti vor ingreuna si vor prelungi exagerat de mult procedura de solutionare a unui dosar de redobandire a cetateniei romane. 

Ruslan DELEANU, AVOCAT SI PRESEDINTELE INSTITUTULUI PENTRU DREPTURI CIVILE EUROPENE DIN BUCURESTI: “In concret se doreste a fi marit termenul de 5 luni de zile de analizare a unui dosar de redobandire a cetateniei romane, la doi ani, la care se doreste a adauga si inca un termen rezonabil necesar pentru a verifica valabilitatea anumitor documente atunci cand exista suspiciuni. Din punctul nostru de vedere marit de 5 ori termenul de analizare a dosarului de redobandire a cetateniei romane este inadmisibil, inacceptabil si incalca prevederile legale din Conventia Europeana asupra cetateniei si Conventia Europeana a drepturilor omului.”

Nu este de acord cu modificarile propuse de Ministerul Justitiei la Legea cu privire la cetatenie, nici reprezentantul Asociatiei Culturale “Basarabia” Cristian Zaharia. Acesta critica propunerea care ar obliga moldovenii sa detina un certificat de cunoastere a limbii romane nivelul B1, care presupune un nivel avansat scris si vorbit. 

Cristian ZAHARIA, REPREZENTANTUL ASOCIATIEI NATIONALE-CULTURALE “BASARABIA”: “Toti cetatenii inclusiv cetatenii Moldovei, Ucrainei si asa mai departe trebuie sa dea un test de limba de nivel B1 la un centru recunoscut de catre Romania. Aceste centre nu sunt precizate, nu stim daca ele exista, ce capacitate au de a face aceste examene. Vor trebui sa vina in Romania sa obina aceste certificate.”

Ruslan DELEANU, AVOCAT SI PRESEDINTELE INSTITUTULUI PENTRU DREPTURI CIVILE EUROPENE DIN BUCURESTI: “Majoritatea cetatenilor moldoveni absolvesc licee, facultati, colegii toate in limba romana, este un pic cam mult sa pretinzi un certificat de competenta atata vreme cat toate diplomele si scolile absolvite sunt absovite in limba romana.”

O alta modificare criticata se refera la modalitatea si locul depunerii cererii de redobandire a cetateniei. Aceasta prevede ca moldovenii, care vor solicita cetatentia romana cu mentinerea domiciliul in Republica Moldova vor putea inregistra cererile doar la consulatele din Republica Moldova nu si la birourile teritoriale ale Autoritatii Nationale pentru cetatenie din Romania cum este acum. 

Ruslan DELEANU, AVOCAT SI PRESEDINTELE INSTITUTULUI PENTRU DREPTURI CIVILE EUROPENE DIN BUCURESTI: “Or din acest punct de vedere interactiunea cu consulatele nu este cea mai simpla. Vor fi create programari online, care se vor intinde in timp. Vei fi program pentru a depune un dosar si poate peste un an de zile sau doi ani de zile.” 

Cristian ZAHARIA, REPREZENTANTUL ASOCIATIEI NATIONALE-CULTURALE “BASARABIA”: “Dansii deja de 7 luni de zile au trimis aceasta propunere in Parlament ceea ce ne duce la gandul ca deja este ca si aprobat. Legea trebuie sa asigure un cadru transparent, predictibil si sa fie orientata catre cetatean nu impotriva cetateanului.” 

La inceputul lunii februarie au avut loc dezbateri publice pe acest subiect. Acolo ministrul roman al Justitiei, Alina Gorghiu a declarat ca acest proiect este unul asteptat, iar reviziurea legii cetatentiei este un pas necesar pentru ca Romania sa adere la Visa Waiver.

 Alina GORGHIU, MINISTRUL JUSTITIEI DIN ROMANIA: “Prin aceasta lege, urmarim sa eliminam riscurile dobandirii in mod ilegal a cetateniei romane. Intr-un numar semnificativ de dosare de cetatenie, au fost depuse documente de stare civila care s-au dovedit a nu fi autentice, de aceea, prin noua lege am consolidat cerintele din procedurile pentru acordarea sau redobandirea cetateniei.”

...argumenteaza ministrul Justitiei de la Bucuresti. Societatea civila din Romania militeaza pentru pastrarea legislatiei in forma actuala, iar pentru a bloca apobarea modificarilor peste Prut a fost lansata si o petitie.