Refugiatii ucraineni isi pot trata durerile de dinti sau problemele stomatologige urgente gratuit. Cele doua clinici stomatologige din cadrul Universitatii de Medicina “Nicolae Testemitanu” ofera servicii gratuite pentru ucraineni de cand a inceput razboiul in tara vecina, iar pe langa asta sunt alaturi cu o vorba buna si sustinere. Angajatii spun ca munca s-a dublat, insa recunostinta pe care o primesc le ofera energie.

Elena CARNINOVA, REFUGIATA DIN VINITA: "Un zambet minunat moldovenesc cu care ma voi intoarce in Ucraina.”

De cand a inceput razboiul in Ucraina, angajatii clinicii stomatologige din cadrul Universitatii de Medicina ofera servicii gratuite refugiatilor din Ucraina, care se confrunta cu o urgenta. Elena este unul dintre beneficiari.

Elena CARNINOVA, REFUGIATA DIN VINITA: "Cand au aparut durerile de dinti, am inceput sa caut. Pe internet am gasit telefonul. Fara rand, nu am asteptat. Am facut radiografie de cate ori era nevoie, doctorul Dragos mi-a tratat dintii."

"- Buna ziua!
- Cum va numiti?

- Buna ziua, Ana!

- Spuneti-mi ce dureri acuzati?"

Si Ana a scapat recent de o durere de dinti care-i dadea mari batai de cap. Femeia a avut emotii cand a venit aici, asta pentru ca anterior a trecut printr-o experienta mai putin placuta, la o alta clinica.

Ana, REFUGIATA DIN ODESA: “Acolo m-au refuzat, aici nu. Am fost primita bine. M-au ajutat, personalul m-a condus, aveam o senzatie de parca eram un copil mic.”

Ana a venit in Moldova pe 24 februarie, in prima zi de razboi in Ucraina. A ajuns la vama printre primii refugiati.

Ana, REFUGIATA DIN ODESA: "Nimeni nimic nu intelegea, nici vamesii. Credeam ca vom ajunge, vom stationa, vom urmari stirile, poate nu era ceva serios. Insa am trecut vama, ne-am conectat la internet si toti deja spuneau “Este razboi!”

Ana si familia ei au mai fost in Moldova, femeia participand la unele targuri si expozitii de aici. Spune ca va continua sa o faca.

"Da, o sa merg la targuri. Am si inceput sa fac lucrari noi!"

Micul pacient al clinicii a fost Ilie, care are doar doi ani si jumatate. A fost prima lui experienta la stomatolog, iar mama sa spune ca este recunoscatoare pentru tot sprijinul pe care il are in Moldova.

Iulia, REFUGIATA DIN ODESA: "- Gratuit i-a reparat dintele. Speram sa fie tot bine.
- Ne-a placut atitudinea de aici fata de ucraineni, mai ales pentru cei care nu au posibilitati. “

Dragos Cucu este medicul care trateaza refugiatii ucraineni, insa in proces sunt implicati si colegii sai. In primele saptamani munca lor s-a dublat. Chiar si asa, recunostinta ucrainenilor le-a dat forta si energie.

Dragos CUCU, PRODECAN, PROGRAMUL DE SECUNDARIAT CLINIC INTERNATIONAL DENTAR DIN CADRUL USMF: "Primele luni a fost un flux destul de mare, serviciile au fost prestate atat aici, cat si la clinica stomatologica de pe strada Toma Ciorba. Zilnic cred ca erau 10-12 pacienti per doctor. Acum o parte au si plecat."

Oleg SOLOMON, DECANUL FACULTATII DE STOMATOLOGIE DIN CADRUL USMF: " Aceste servicii au inceput chiar de cand au inceput sa vina refugiatii. Un ordin al rectorului, Emil Ceban, toti refugiatii au fost cazati in camine si cei care aveau urgente necesitati, am decis ca cine se va adresa sa fie primiti in clinicile univeristare.”

De la 8 dimineata si pana la ora 18 cetatenii ucraineni pot veni la clinica universitara Nr 1 de pe strada Toma Ciorba, iar la clinica de pe strada Mihai Viteazu, refugiatii pot beneficia de servicii medicale de la ora 8 si pana la 15.