Regina Maria a avut un rol marcant în istoria României și a luptat pentru idealul național - Marea Unire. A fost o promotoare a culturii naționale și a fost iubită de popor pentru susținere, dar cel mai mult, Regina Maria a ajuns la inimile oamenilor prin prezența sa pe front, în spitale, case de copii și azile de bătrâni, unde, prin propriul exemplu, a împărțit empatie și speranță.
Așa a început o nouă istorie pentru România, dar și pentru Basarabia, pe care familia regală a îndrăgit-o. Regina Maria a României, soția regelui Ferdinand I, a luptat pentru idealul național - Marea Unire, și a fost un pilon în reîntregirea României și recunoașterea Unirii Basarabiei cu România în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, acum mai bine de un secol.
„Prezența reginei maria la paris....am devenit a voastră prin bucurie și dureri.”
A fost o mare promotoare a culturii naționale și a fost iubită de oameni pentru susținerea acordată în domeniul social și cultural, dar și pentru actele de binefacere pe care le făcea.
În timpul războiului s-a implicat în asistența medicală, a vizitat spitalele de bolnavi și a îngrijit militarii răniți pe front ai Armatei Române.
„În fiecare spital, când întreb suferi? Ai suferit? Ei îmi răspund, suferința mea nu contează. Atâta timp cât devii împărăteasa tuturor românilor.”
Pentru curajul de care a dat dovadă, Regina Maria a fost supranumită „Regina Soldat” și „Mama răniților”. Pe baza jurnalelor scrise de Regina Maria, producătorul Jhon Florescu a creat un film documentar despre viața Reginei.
John FLORESCU, DIRECTOR EXECUTIV FILMUL MARIA-INIMA ROMÂNIEI: „Regina Maria este un erou pentru România și un erou pentru Moldova. A fost o doamnă cu un caracter puternic, care a luptat pentru idealul România Mare, iar asta contează mult.”
A fost autoarea multor cărţi, unele de literatură pentru copii, altele cu caracter autobiografic sau de prezentare a României, a scris poezii, povestiri sau romane publicate în România, Marea Britanie, Statele Unite sau Franţa. Regina Maria a murit în anul 1938, la Castelul Pelișor din Sinaia.