Energie, IT, infrastructura sau invatamant - sunt domeniile de investitii cele mai atractive in Republica Moldova. Reprezentantii mediului de afaceri din Romania, reuniti astazi la Chisinau, au fost indemnati de autoritati sa vina si sa faca afaceri in tara noastra, fiind asigurati ca riscuri de securitate nu sunt. Discutiile au avut loc in cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comert Americana din Moldova, in parteneriat cu aceeasi institutie din Romania.

Publicat:05.02.2024, 20:12

Misiunea de afaceri a companiilor din Romania a fost organizata in contextul deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana, cu scopul de a atrage investitii straine. Premierul Dorin Recean a prezentat oferta de tara, enumerand domeniile cele mai atractive pentru investitii.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:  „Domeniile sunt energia, infrastructura, IT-ul, invatamant, domeniul medical si domeniul farmaceutic, dar si domeniul electronicii. Acestea sunt domenii in care noi vrem sa investim si sa aducem locuri de munca bine platite si care produc valoare adaugata inalta.”

Presedintele Camerei de Comert Americane din Republica Moldova a declarat ca in tara noastra este o tendinta pozitiva de imbunatatire a climatului de afaceri, in pofida razboiului din Ucraina si a crizelor  din ultimii ani. Alexandru Gozun a subliniat ca unul dintre motivele pentru care au fost adunati oamenii de afaceri din Romania la Chisinau a fost sa le fie explicate conditiile si sa fie combatute temerile legate de securitate.

Alexandru GOZUN, PRESEDINTELE AMCHAM MOLDOVA:  „Miza principala este sa aducem cat mai multi jucatori din domeniul businessului international, si american, si romanesc, in Republica Moldova, in perioada urmatoare, si de fapt, scopul a fost si este in continuare sa-i convingem ca se poate face business profitabil in RM, se poate investi si exista mecanisme atat in sectorul public, cat si in mediul asociativ, pe care-l reprezint eu, care-i poate ajuta sa-si deruleze afacerile intr-o maniera sigura si profitabila.”

Cristian SPORIS, PRESEDINTELE AMCHAM ROMANIA:  „Deschiderea negocierilor de aderare la UE, la finalul anului trecut, creaza premise pozitive pentru dezvoltarea economica si a climatului investitional din Moldova.”

Ambasadorul american la Chisinau a declarat ca SUA sprijina guvernul Republicii Moldova, prin diferite programe, in dezvoltarea agendei de reforme pentru a crea un mediu favorabil pentru investitii.

Kent LOGSDON, AMBASADORUL SUA IN REPUBLICA MOLDOVA:  „In calitate de membru al UE, aplaudam eforturile guvernului de a reduce birocratia si de a reduce sarcinile birocratice pentru companiile care doresc sa deschida birouri aici sau sa-si extinda operatiunile in Moldova. Moldova este un loc sigur pentru a face afaceri si a creste sectorul privat.”

La evenimentul de astazi au participat aproape 40 de companii din Romania si inalti oficiali de la Chisinau si Bucuresti, reprezentanti guvernamentali, ambasadori si alti parteneri de dezvoltare. Ministrii responsabili de domeniile investitionale au prezentat ofertele si legislatia pentru fiecare dintre acestea, urmand ca investitorii sa aleaga daca vin si ce domenii aleg.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.