Republica Moldova coboară cinci locuri, ajungând pe locul 90 la nivel mondial, cu un scor de 0,581, dar rămâne stabilă pe locul 43 în Europa în clasamentul Global Startup Ecosystem Index 2025, realizat de platforma StartupBlink, potrivit mold-street.com.

Chișinăul, care este singurul oraș din Republica Moldova inclus în clasament, coboară cu 49 de locuri în 2025, inversând progresul înregistrat în 2024.

Eforturi pentru a dezvolta o rețea interconectată de startup-uri 

„În ciuda acestui fapt, Chişinăul rămâne pe locul 35 în Europa de Est. dar iese din top 500 cu o rată de creştere negativă de peste -4%", menţionează autorii Global Startup Ecosystem Index 2025. 

Potrivit StartupBlink există o serie de factori care contribuie la potențialul ecosistemelor de startup-uri din Republica Moldova, inclusiv stimulente fiscale și una dintre cele mai accesibile rezerve de talente digitale din Europa. 

„În plus, Republica Moldova a depus eforturi pentru a dezvolta o rețea interconectată de startup-uri, fondatori experimentați și finanțare corporativă. Capitala Moldovei, Chișinău, are un potențial semnificativ şi ar putea fi transformată într-un centru antreprenorial datorită costului scăzut al vieții, locației excelente între UE și CSI, rezervei de talente tehnologice şi calității ridicate a conexiunii la internet", se arată în studiu.

Printre atuurile Moldovei este menţionat şi faptul că o mare parte din populaţie vorbeşte fie româna, fie rusa, ceea ce permite antreprenorilor locali să se extindă la nivel internațional.

„Cu resurse limitate pentru inițiative de sprijin, sectorul public a reuşit să înființeze mai multe Zone Economice Libere și Parcuri Industriale, pe lângă stabilirea de stimulente fiscale şi acorduri de liber schimb cu mai multe țări", remarcă autorii.

În ceea ce priveşte infrastructura tehnologică și digitalizare, studiul constată că Moldova recuperează terenul pierdut şi se mândrește acum cu Parcul Tehnologic de Inovare din Moldova (MITP), care a devenit „un motor major al economiei tehnologice naționale, găzduind mii de companii și contribuind semnificativ atât la PIB, cât și la exporturile de tehnologie, precum și cu platforme precum Invest Moldova, menite să informeze și să catalizeze părţile interesate din ecosistemul startup-urilor".

Rezidenții MITP pot accesa acum o VIZĂ IT, permițând specialiştilor IT să lucreze și să locuiască în țară, pe lângă faptul că se bucură de diverse beneficii fiscale. În ceea ce priveşte diversificarea în sectorul tehnologic, există startup-uri specializate în AgTech, InsureTech şi WineTech. In opinia celor de la StartupBlink, Republica Moldova avansează, de asemenea, pe frontul vizibilităţii, evenimente precum Startup Moldova Summit atrăgând atenția investitorilor globali şi locali, dar şi cu implicarea internațională, precum Institutul European de Inovaţie şi Tehnologie (EIT) găzduind evenimente axate pe ecosistem şi programe de accelerare la Chişinău.