Responsabilii din cadrul ministerului Agriculturii admit că focarele de pestă porcină, depistate în utlimele săptămâni la două ferme mari din țară, ar putea afecta producția de carne. Acum însă este prematur de evaluat care va fi impactul real. Premierul Dorin Recean, care a avut discuții la acest subiect cu producătorii și procesatorii de carne de porc, recunooaște că situația este complicată. Între timp, președintele asociației producătorilor de carne afirmă că acum nu vede premize care ar duce la deficitul de carne de porc la noi în țară sau la majorarea semnificativă a prețurilor.

Într-un răspuns oferit pentru PRO TV, responsabilii din cadrul ministerului Agriculturii admit că focarelede pestă porcină afectează producția de carne. Însă, impactul exact va fi clar doar după ce vor fi analizate datele solicitate de la asociațiile de profil. Mai exact, instituția a cerut informații despre stocurile de carne, capacitățile de producție și planurile pentru acest an.

„[…] Evident că asemenea focare afectează producția de carne, dar impactul exact va fi cunoscut doar dupa analiza datelor recepționate solicitate. Acum este important ca focarele să nu se mai extindă și să evităm pagube suplimentare.”

În același context, premierul Dorin Recean a avut discuții cu producătorii și procesatorii de carne de porc. După întâlnire, într-o postare pe facebook,  prim-ministrul a scris că situația este complicată, în condițiile în care nu doar țara noastră este afectată de focare de pestă porcină, dar și alte țări din regiune.

Totodată, Recean vorbește despre riscul unui deficit de carne la fermele autohtone.

“Am discutat azi cu procesatorii de carne de porc în contextul situației complicate cauzate de focarele de pestă porcină africană. Această boală gravă nu a afectat doar Republica Moldova, dar întreaga regiune, ceea ce are un impact negativ și asupra crescătorilor, dar și a procesatorilor de carne. Procesatorii au atras atenția asupra faptului că există riscul să nu aibă suficientă carne de porc de la fermele autohtone, mai ales în preajma sărbătorilor de Paști.”

Președintele asociației producătorilor de carne de porc spune că acum nu exită deocamdată riscuri în acest sens.

Andrian BURGUJA, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI PRODUCĂTORILOR DE CARNE DE PORC: “Piața nu va fi afectată sub nicio formă. În următoarele două luni sută la sută. 
- Producătorii au majorat capacitățile de producție în anul 2023-2024 cu aproximativ 25-30%. Da, într-avedăr cele două ferme care nu eliberează acum marfa sunt destul de mari, dar restul fermierilor au capacități suficiente acumulate în ultimii ani.”

Fermele unde au fost depistate focarele de pestă asigurau puțin peste 20 la sută din consumul de carne de porc pe piața de la noi în țară.

Andrian BURGUJA, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI PRODUCĂTORILOR DE CARNE DE PORC: "Doar dacă anumiți comercianți și doar comercianții vor încerca să speculeze pe prețuri, nu producătorii de carne de porc. Noi monitorizăm prețurile și ele nu vor fi mai mari decât media ultimilor trei ani.
- Pe nenorocirea cuiva, altcineva face speculații.”

Din luna ianuarie și până acum prețul la carnea de porc a scăzut cu 47%, spune Andrian Burduja.
Însă atât autoritățile, cât și reprezentantul asociației, vorbesc despre importanța opririi răspândirii virusului de pestă porcină.

Andrian BURGUJA, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI PRODUCĂTORILOR DE CARNE DE PORC: “Codul contravențional trebuie modificat privitor la persoanele care desfășoară activitate ilicită de creștere și vânzare, inspectoratul fiscal trebuie să-și facă treaba în piețele agroalimentare.
 Astăzi a fost o ședință cu ministerul Mediului și Moldsilva, ei vor acum să vadă dacă mai pot prelungi vânatul mistreților.”

Săptămâna trecută, două ferme mari din Anenii Noi și Criuleni au fost afectate de focare de pestă porcină. La cea din Roșcani urmează să fie sacrificați 65 de mii de porci.