Un videoclip fals, un milion de dolari pe zi și o rețea de dezinformare rusească care vizează direct Republica Moldova. Asta este rețeua Matrioșka potrivit expertul Watchdog, Andrei Curăraru. Rețeaua, activă de ani buni în spațiul est-european, a lansat în aprilie prima sa campanie concentrată exclusiv asupra țării noastre.

Potrivit expertului, clipurile fabricate sunt distribuite pe platformele X, Bluesky și alte platforme și acuză președintele țării, Maia Sandu, de corupție, represiuni și propagandă. 

Unul dintre cele mai virale videouri imită o investigație realizată de VIGINUM – agenția franceză de combatere a dezinformării. În video se spune că Moldova ar plăti un milion de dolari pe zi pentru a promova imaginea președintelui Sandu pe TikTok. 

Expertul afirmă că VIGINUM nu a produs niciodată acel material, astfel clipul este un fals. 

Acesta mai aduce un exemplu de astfel de clip.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG: „Într-un alt caz apare imaginea lui Dominique Frizon, profesor francez de geologie. Vocea din fundal acuză Moldova de represiuni și manipulări electorale, dar Frizon nu are nici o legătură cu politica din Moldova și nu a publicat nimic despre acestă țară. Imaginea lui a fost folosită abuziv pentru a da credibilitate acestui clip fabricat .” 

De asemenea, Curăraru susține că campania nu se limitează la publicul din Moldova, iar astfel clipurile sunt în franceză, engleză și germană. 

Citeste si : Kremlinul aruncă în războiul hibrid împotriva Republicii Moldova reţeaua de dezinformare Matrioşka. Maia Sandu este principala țintă

Scopul acestora ar fi să afecteze reputația externă a țării noastre, să o prezinte ca o țară coruptă, intolerantă și instabilă.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG: „Sunt reluate teme clasice ale propagandei Kremlinului, Sandu e prezentată ca parte din comunitatea LGBT, se anunță că promovează valori netradiționale, că vrea să subordoneze biserica ortodoxă moldovenească patriarhiei române, că pregătește unirea cu România. Toate aceste mesaje nu vin izolat, Matrioșka acționează în paralel cu rețeaua „Pravda” , o structură de peste 200 de site-uri și conturi care difuzează narațiuni pro-Kremlin în mai multe limbi.” 

Totodată, expertul susține că rețelele construiesc o imagine falsă despre Moldova și spațiul european, iar între decembrie 2024 și martie 2025 Moldova a fost ținta principală, astfel publicându-se mai mult de 11 mii de articole pro-Kremlin la un milion de locuitori, ceea ce face din Moldova cea mai intens vizată țară din Europa de Est în perioada menționată.

Expertul a afirmat că acesta este un test.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG: „Este un test – pentru presă, pentru instituții, pentru fiecare cetățean, pentru că o minciună bine spusă poate părea adevăr, iar adevărul tăcut poate fi uitat