Astazi sarbatorim duminica mare! Cu ramuri de tei sau de nuc in brate, zeci de enoriasi au mers astazi la biserica pentru a se ruga de sanatate. Crestinii au ascultat slujba, dupa care au strans flori, pentru a-si decora locuintele, asa cum spune traditia. Majoritatea ne-a spus ca deja si-a impodobit casele cu ramuri verzi, asa cum o faceau si stramosii lor.

Catedrala mitropolitana din centrul capitalei era neincapatoare astazi. Zeci de enoriasi au venit pentru a asculta slujba dedicata Rusaliilor.

„E o sarbatoare foarte frumoasa, e o sarbatoare care o asteptam, o tinem minte de la bunei, care ne spuneau de aceasta sarbatoare si sunt bucuroasa ca am venit, multumesc Domnului ca m-a ajutat.”

„E tare mare sarbatoare, ne straduim sa nu facem nimic rau, nici sa nu mancam. Mancare am facut ieri, iarba pe podea in camera am pus, tei, ca la parintii, buneii, strabuneii nostri cum faceam.”

Intr-un glas, enoriasii s-au rugat lui Dumnezeu, citind rugaciunile cu voce tare.

Dupa ce slujba s-a incheiat, unii oamenii au strans de pe jos frunze de nuc, tei si corovatica.

„Acasa am pus in poarta, la acoperis, la porti si in casa se pune iarba.”

Oamenii spera ca traditia va fi pastrata si peste ani de copiii si nepotii lor..

„Trebuie sa fie pastrata, pentru ca noi daca nu o sa credem in Dumnezeu, domnul o sa ne pedepseasca mai mult, dar noi trebuie sa credem si sa ne rugam ca Domnul o sa ne ajute si o sa ne scoata din toate nevoile care sunt acum in tara.”

„Daca copiii vor avea credinta, o sa fie, dar daca nu, cu situatia aceasta din tara, totul depinde de parinti, daca o sa invete copiii sa vina la sfanta biserica si sa se roage.”

„Pun pe jos, pun la icoana, pun pe geamuri flori, corovatica, dar si frunze de nuc si tei.”

Emilia Panta spune ca sarbatoarea o duce de fiecare data cu gandul la copilarie si se bucura de aminitiri.

Emilia PANTA, ENORIAS:„Mi-o amintesc de la bunica, ea ne lua la biserica si ne spunea ca e duminica mare, ca-s rusaliile.//00:40 Ne trimetea si strangeam corovatica, impodobeam casele, puneam la paritare, la porti, la usi si tin minte ca facea oua rosii si lapte cu taitei, care ii dadea de pomana pentru sanatatea animalelor care erau in gospodarie.”

Oamenii spun ca s-au rugat astazi pentru pace, dar si bunastare in familiile lor.

„Pentru familie, pentru pace in tara. Toti trebuie sa ne rugam ca sa fie pace in tara.”

„Pentru sanatate, pentru pace in lume, pace in familie, pentru toate cele bune.”

„Sanatate si pace, ca celelalte le vom face si singuri, dar sanatatea si pacea e cea mai importanta si rabdarea.”

De Duminica mare oamenii is impodobesc casele si gospodariile cu ramuri de nuc, tei, plop sau stejar.

„Avem duminica mare, numita in biserica cincizecimea, este numita asa pentru ca este a 50-a zi dupa inviere. Este ziua in care s-a implinit fagaduinta mantuitorului de a cobora  duhul sfant peste ucenicii sai. Asta a promis atunci la inviere ca va veni a 10 zi dupa inaltarea sa si va pogori duhul sfant pentru ei, pentru ca sa fie ocrotiti.”

„Pentru noi, pogorarea sfantului duh este considerata ziua de nastere a bisericii.”

Ramurile de nuc se tin in case timp de o saptamana, pana la Sanziene. Duminica Cincizecimii sau pogorarii sfantului duh, numita in popor si Duminica mare sau Rusaliile, este sarbatorita la 50 de zile de la Paste.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.