De la 1 ianuarie Rusia lasă regiunea transnistreană fără gaz. Într-o notificare adresată către Moldovagaz se arată că livrările către Moldova vor fi sistate din cauza unei datorii, pe care Chișinăul nu o recunoaște, și nu din cauza stopării tranzitului prin Ucraina. Directorul Moldovagaz spune ca malul drept este asigurat cu gaze pana la sfârșitul lunii martie. Premierul Dorin Recean anunță că țara noastră este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului.
Într-un comunicant publicat astăzi pe pagina sa de Telegram, compania rusă Gazprom anunță că a notificat Moldovagaz cu privire la suspendarea completă a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 7.00.
Concernul rus solicită Republicii Moldova plata unei pretinse datorii istorice de circa 700 de milioane de dolari, datorie nerecunoscută de guvernul de la Chişinău. Gazprom a mai menționat că restricția va rămâne în vigoare până când nu va notifica în scris Moldovgaz despre o altă decizie. Șeful „Moldovagaz” Vadim Ceban anunță într-un mesaj pe Telegram că a luat act de decizia „Gazprom”, precizând că cele 5,7 milioane de metri cubi pe zi, furnizate până acum de Rusia au fost redirecționate în regiunea transnistreană.
Totodată, Ceban spune că pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului volumele de gaze naturale au fost achiziționate pe piețele regionale și europene, iar consumul va fi asigurat până la sfârșitul lunii martie. Această decizie confirmă, încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii. A scris premierul Dorin Recean într-o postare pe facebook, după ce Gazprom a anunțat că nu va mai livra gaze naturale spre Republica Moldova.
Dorin Recean mai menționează că Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru a reduce dependența de un singur furnizor pentru malul drept și că este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului. Una dintre acestea este sistarea livrărilor de energie electrică de la centrala din regiunea transnistreană. Tiraspolul a anunțat anterior că asta se va întampla, dacă de la 1 ianuarie în regiune nu va mai ajunge gaz rusesc. În acest context, Chișinăul a anunțat anterior că va cumpăra 80-90 la sută din electricitate de pe piața europeană. Precizăm că, de la 1 ianuarie 2025, expiră contractul privind tranzitul gazului rusesc către Europa, inclusiv regiunea transnistreană, prin Ucraina. Chiar și așa, sunt rute alternative de de livrare a gazului natural către Republica Moldova şi către stânga Nistrului, cum ar fi cea prin Turcia.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.