Rusia mizează pe Autonomia Găgăuză pentru a organiza destabilizări în Republica Moldova și mai puțin pe regiunea transnistreană. Asta a spus istoricul Armand Goșu la În Profunzime , precizând că acest lucru a devenit evident mai ales după participarea bașcanului Evghenia Guțul, împreună cu fugarul Șor și Tauber, la parada de 9 mai de la Moscova. Astfel, se confirmă practic și îngrijorările anterioare ale Institutului pentru Stidiul Războiului care a scris despre asta în analizele sale. Goșu a remarcat faptul că marea provocare de a preveni diverse acțiuni subversive din partea grupării criminale Șor, revine autorităților.
Analizând ultimele evoluții din Republica Moldova și vizitele tot mai frecvente ale bașcanului din Autonomia Găgăuză în Rusia, acolo unde de cateva săptămâni se află și fugarul Ilan Șor, istoricul și expertul în spațiul ex-sovietic, Armand Goșu susține că principalul obiectiv al Moscovei în acest an electoral va fi să creeze destabilizări în țara noastră.
Armand GOȘU, ISTORIC, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC: „A pariat Putin pe Șor și pe Guțul, asta înseamnă că Putin înțelege că nu are nicio șansă în alegerile viitoare și scenariul de care se agață este cel de destabilizare a Republicii Moldova și de folosire, a utilizării Găgăuziei în această destabilizare a Republicii Moldova.”
Armand Goșu a subliniat că riscurile sunt mari, iar autoritățile de la Chișinău ar trebui să fie mult mai atente în legătură cu evoluțiile din Autonomia Găgăuză.
Armand GOȘU, ISTORIC, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC: „Putem să ne imaginăm niște scenarii în care Găgăuzia prin diverse acțiuni subversive poate să destabilizeze Republica Moldova. Poți să-ți imaginezi un scenariu în care cei de la Comrat pot să zică ne declarăm independența, după care orchestrează o scenetă în care 20 de băieți îmbrăcați în uniforme de carabinieri atacă niște bicicliști și după acea presa rusă vine și relatează – „genocid, moldovenii îi ucid pe găgăuzi”, eu la tipul ăsta de scenarii de destabilizare mă aștept mai degrabă decât la altceva.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Autoritățile sunt capabile să țină situația sub control?”
Armand GOȘU, ISTORIC, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC: „Până acum s-au mișcat bine, dovadă este Transnistria, iar cu Găgăuzia lucrurile nu ar fi trebuit lăsate să ajungă până aici sub nicio formă, după ce Șor deja a pus mâna pe întreaga regiune, dar marea problemă a autorităților este justiția. Pentru că tu mergi în instanțe, SIS, ministerul de interne vine cu probe, le administrezi în instanță și te trezești cu achitare, cu niște decizii absolut aberante din partea instanței.”
Goșu susține că faptul că liderul separatist de la Tiraspol nu s-a regăsit printre invitații de la parada de la Moscova din 9 mai, ar sugera niște schimbări în relația dintre regiunea transnistreană și factorii de influență ruși.
Armand GOȘU, ISTORIC, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC: „E clar că regiunea transnistreană nu mai răspunde la comenzile Kremlinului. Într-un fel Rusia a pierdut controlul pe regiunea transnistreană sau pus și simplu aceasta nu se lasă utilizată. Poate că oamenii care controlează din umbră, oligarhii, jocurile politice din Transnistria, nu vor să se regăsească pe listele de sancțiuni, cum sunt alte cazuri. Și atunci, au zis, știți ce, nu vrem să intrăm în război, nu vrem să ne lăsăm folosiți nici de Rusia, nu vrem să intrăm în conflict nici cu Ucraina.”
Institutul pentru Studiul Războiului a scris de mai multe ori în analizele sale despre încercarea Kremlinului de a folosi actori pro-ruși, cum ar fi bașcanul Găgăuziei, pentru a destabiliza situația în țara noastră și a împiedica Moldova să intre în UE. Asta în contextul în care în ultimele două luni vizitele Evgheniei Guțul la Moscova au devenit tot mai frecvente. Anterior SIS a anunțat despre posibile tentative de destabilizare a situației din țară organizate de Federația Rusă cu implicarea factorilor de decizie din Autonomia Găgăuză și regiunea transnistreană. Totul a rămas însă doar la nivel de declarații, iar autoritățile nu au anunțat despre nicio măsură de intervenție.