Sa faca studii este un drept pe care il au dar nu pot beneficia. Vorbim despre persoanele cu nevoi speciale, dintre care doar in jur de 10% ajunga sa faca studii superioare. Unele renunta pentru ca nu mai au puteri sa ceara ce li se cuvine, altele aleg sa duca o lupta continua cu sistemul: neprietenos, neintelegator si sarac.

Publicat:01.03.2020, 17:26

Cu multe trepte de urcat si coborat. Asa incepe o zi obisnuita pentru Maria. Tanara, studenta la Facultatea de Psihologie si Psihopedagogie Speciala de la Universitatea Pedagogica, sufera de o problema la picioare si coloana, motiv pentru care deplasarea pentru ea este o povara.

Maria VERLAN, STUDENTA: "Ma ajuta colegii. In blocul 1 este mai greu, as avea nevoie de o bara ca sa ma tin. Sunt nevoita mereu sa rog pe cineva, ajutati-ma.

-Cum este sa urci scarile?

-Obositor."

Obositor, greu, iar uneori pana la epuizare. Maria spune ca fiecare pas e ca escaladarea unui munte.

Maria VERLAN, STUDENTA: "Nu imi mentin echilibrul si se intampla ca pot sa cad si pe loc drept. Cel mai interesant este iarna. E foarte greu."

Ambitia Mariei de a face studii si a fi in rand cu ceilalti pare insa a fi mai mare decat  toate obstacolele.

Maria VERLAN, STUDENTA: "Daca nu merg mai departe nu avea niciun rost sa fac scoala, sa merg si prin zapada cand trebuia de pregatit. Daca ma opream, pentru ce atat chin."

Iar tot acest chin, cum il numeste Maria, va da roade in cativa ani.

Maria VERLAN, STUDENTA: "Daca fac masteratul pot sa fiu si logoped, dac nu, persoana de suport pentru o persoana cu dizabilitati."

In 2014, va prezentam cazul lui Anatolie, pe atunci student la jurnalism, la Universitatea de Stat. Ca sa ajunga la etajul patru al facultatii, tanarul se tara in maini pe scari.

"Poti sa ma ajuti?…. -Am obosit."

Nu sunt bani pentru conditii, era atunci scuza rectorului. Am mers sa vedem ce s-a schimbat in sase ani. 

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: "Ascensorul in institutie este, insa e mai mult de forma. Dupa cum putem observa, butonul care cheama liftul nu a fost folosit de atat timp incat straturile de tencuiala date dea lungul anilor l-au incremenit.

Pentru o persoana fara probleme locomotorii este destul de obositor sa ridici cinci etaje. Situatia insa se complica atunci cad te deplasezi mai greu sau cand esti in scaun cu rotile si cineva trebuie sa te ajute."

Am vrut sa discutam cu adminitratia, dar nu am putut.

"Am acum o sedinta. Ieseam deja, imi spuneti din timp. Eu am agenda mea. Maine la 10, dna prorector se va pregati."

A doua zi insa ni s-a spus ca responsabila nu este le universitate. Pe scari am intalnit o angajata a universitatii, care ridica treptele ajutata de un baston.

"Mi-am luat un spirjin, am dureri de spate. Ascensorul nu lucreaza dupa cutremurul cel mare, e deplasat…"

Si aleele nu par a fi prietenoase studentilor in scaun cu rotile.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: "Aceasta rampa pare mai mult o pista pentru acrobatii. Unghiul de inclinare este atat de mare incat imi vine greu sa cobor. Si mai greu este insa sa urci intr-un scaun cu rotile."

La cladirea din apropierea blocului central, am gasit insa o rampa. Doar ca aceasta nu avea fasii de cauciuc, care sa impiedice alunecarea. Situatia este similara in toate institutiile de invatamant din tara. Astfel ca statistica arata ca doar 10% dintre persoanele cu dizabilitati au studii superioare, iar 75% dintre ai au spus ca au avut nevoie de ajutor pentru frecventa orele.

O harta realizata de asociatia Motivatie ne arata cat de neprietenos este capitala si tara pentru persoanele cu nevoi speciale. 

Victoria BOTAN, SPECIALIST IN COMUNICARE AL ASOCIATIEI "MOTIVATIE": "Din cele 612 sectii de votare, doar 432 sunt inaccesibile, 174 partial accesibile, doar 6 sunt accesibile. Sectiile de votare unde sunt, in locuri publice, in scoli."

Rosu este culoarea care predomina peste tot, adica, inaccesibil. Accesibilitatea nu inseamna insa doar rampa pentru carucioare, ne spune Victoria.

Victoria BOTAN, SPECIALIST IN COMUNICARE AL ASOCIATIEI "MOTIVATIE": "Accesibilitatea inseamna si accesul pana la intitutie, transport accesibil, locuri de parcare speciale. Cei care au dizabilitate de auz sau vaz, informatia sa fie sonorizata."

Un altfel de exemplu este cel al Alionei Marza, studenta de la Colegiul financiar bancar din capitala, pentru care administratia a instalat special un ascensor si a amenajat o baie speciala.

Victoria BOTAN, SPECIALIST IN COMUNICARE AL ASOCIATIEI "MOTIVATIE": "Fara studii este greu sa gasesti un loc de munca care sa te ajute sa fii independent financiar. Statul castiga cand accesibilizeaza, pentru ca noi putem contribui activ in folosul statului."

Potrivit Biroului Nationsal de Statistica, in tara noastra sunt in jur de 180 de mii de persoane cu nevoi speciale, adica peste 5% din populatie.