Săli de clasă moderne, laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație, cabinete digitale sau de robotică. De toate se găsesc la Liceul Mihai Eminescu din Ungheni, unde tehnologia este pusă pe primul loc, astfel încât elevii să fie pregătiți să facă față viitorului. Modernizarea liceului a fost posibilă datorită unor investiții europene ce se ridică la 3 milioane de euro. Din acești bani instituția a fost renovată capital pe interior și pe exterior, fiind implementat un proiect de eficientizare energetică ce a inclus termoizolarea clădirii, instalarea de panouri fotovoltaice și înlocuirea tuturor sistemelor de electricitate, încălzire și canalizare.

Așa arăta Liceul Mihai Eminescu din Ungheni acum trei ani. De atunci instituția a trecut printr-o transformare spectaculoasă, iar acum are cu totul alt aspect.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Instituția poate fi încadrată ușor în categoria școlilor model, iar dacă vorbim despre schimbările prin care a trecut în ultimii ani, nu ne referim doar la fațadă, dar intrăm în interior și descoperim educația îmbinată perfect cu inovația.”

Toate sălile de clasă au fost renovate, modernizate și dotate cu mobilier nou și table digitale interactive. Ajungem în clasa viitorului, unde forfota era mare. Elevii construiau roboți.

„Construim roboți prin intermediul unui set de lego tehnic, ce poate fi programat de la distanță prin bluetooth.”

„Ne dezvoltăm și sufletul de ingineri, încercăm să creăm roboți noi pentru a dezvolta în viitor medicina, tehnologia, agricultura.”

„Este un domeniu inovator, având un impact major asupra viitorului.”

Veronica ROTARI, DIRECTOR ADJUNCT PENTRU EDUCAȚIE: „Proiectul „Clasa viitorului”, este un proiect inedit. E un proiect unde copii vin și-și dezvoltă creativitatea, ingeniozitatea, inovația.”

Proiectul Clasa Viitorului a fost implementat din fonduri europene și americane, la fel ca și cabinetul digital, unde copiii își pot dezvolta abilități pentru profesiile viitorului.

Veronica ROTARI, DIRECTOR ADJUNCT PENTRU EDUCAȚIE: „Copiii se ocupă cu obiecte ca designul grafic, inteligența emoțională în comunicare, dezvoltarea paginilor web, SS plus."

Am trecut prin laboratoarele de chimie, fizică și biologie, dotate cu aparate necesare, astfel încât procesul de studii să fie cât mai interactiv și interesant pentru elevi. Apoi am ajuns în cantina școlii, care, la fel, a fost renovată.

Elena FUIOR, BUCĂTAR ȘEF: „Tot inventarul e din Uniunea Europeană. S-au modernizat toate, mai ușor de lucrat, e mult mai ușor de lucrat.”

Procesul de gătit s-a automatizat, fiind achiziționate mașinării și roboți de bucătărie.

„Dacă nu ar fi utilajele astea e mult mai greu manual la cantitatea mare de copii.”

La Liceul Mihai Eminescu din Ungheni, elevii sortează și reciclează deșeurile, iar toaletele din curte au devenit istorie. Toate schimbările au fost posibile datorită unui grant de aproape 3 milioane de euro pe care instituția l-a primit de la Uniunea Europeană.

Petru LANGA, DIRECTORUL LICEULUI „MIHAI EMINESCU” DIN UNGHENI: „Pornind de la anvelopa clădirii, geamurile schimbate, acoperiș, susol, rețele schimbate și electrice, și termice, și apeduct. Deci, lucrări în complex executate. Amenjarea teritoriului tot a fost inclusă, parcul fotovoltaic. Efectele noi le simțim din primele zile când a fost dat în exploatare. Noi am reușit să economisim energie electrică care să ne dea posibilitatea ca aceste resurse să le investim pentru alte necesități în procesul educațional.”

Școala economisește aproape 10 la sută din consumul anual de energie electrică, iar la capitolul energie termică economiile sunt de 60%. Acum instituția intenționează să extindă parcul fotovoltaic, ceea ce va aduce și mai multe economii. În scrierea proiectelor sunt implicați și elevii.

Adriana MUNTEANU, ELEVĂ: „Scriem împreună, dăm idei, un cap e bine, dar mai multe capuri e mult mai bine. Vin mai multe idei, respectiv reușim să facem o schimbare mai bună în liceu.”

Petru LANGA, DIRECTORUL LICEULUI „MIHAI EMINESCU” DIN UNGHENI: „Am atras proiectele în măsura în care să trezească interesul elevilor pentru școală.”

La Liceul Mihai Eminescu din Ungheni își fac studiile peste 1300 de copii din aproape 40 de localități din raion și din afară.