Ucraina ar fi dispusă să livreze cărbune pentru Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană după ce Rusia a sistat livrările de gaze naturale. În schimb Tiraspolul ar urma să furnizeze electricitate țării vecine, care suferă de perturbări sistematice din cauza atacurilor rusești asupra rețelelor electrice. Despre asta a discutat președintele Maia Sandu cu omologul său ucrainean.
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Am discutat ieri cu președintele Ucrainei și o potențială soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune pentru întreprinderea de generare a energiei electrice din stânga Nistrului așa încât să se producă electricitate și stânga Nistrului să se achite cu Ucraina cu electricitate.”
Soluția anunțată de șefa statului vine în contextul în care Centrala de la Cuciurgan de la 1 ianuarie lucrează doar pe bază de cărbune, după ce Gazprom a oprit livrarea gazului. Cei de la Tiraspol declarau că au stocuri de cărbune doar pentru circa 50 de zile.
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Guvernele țărilor noastre, Chișinăul și Kievul urmează să discute această potențială soluție.”
Ministrul de Externe a declarat că autoritățile de la Chișinău nu au primit încă un răspuns de la Tiraspol.
Mihai POPȘOI, MINISTRUL DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA: „Până la acest moment încă nu avem informații de la cei din stânga Nistrului, dar am văzut răspunsurile precedente la ofertele noastre de sprijin sperăm că de aceasta dată răspunsul va fi altfel.”
După sistarea livărilor de gaze din Rusia, Guvernul a propus Tiraspolului să cumpere gaze naturale de pe Bursa Română de Mărfuri. Ulterior, a fost testată ruta alternativă transbalcanică pentru importul de gaze prin Bulgaria. Ofertele însă au fost refuzate. Mai mult, liderul separatist, Vadim Krasnoselskii, neagă că i s-ar fi propus vreun sprijin din partea Chișinăului, acuzând autoritățile constituționale de provocarea crizei din stânga Nistrului. Lucru respins de oficiali.
Dorin RECEAN, PREMIERULUI REPUBLICII MOLDOVA: „Această criză este indusă de Federația Rusă pentru a crea destabilizare, aici, în Republica Moldova și a utiliza Republica Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.”
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Gazprom are obligație conform contractului să furnizeze gaze naturale, Gazprom a decis unilateral acum doi ani să nu mai furnizeze gaze naturale în pofida obligațiilor contractuale pe malul drept, acum Gazprom a decis să nu mai furnizeze malului stâng și invocă o pretinsă datorie, care nu există.”
Pe 28 decembrie 2024, Gazprom a notificat Moldovagaz că lasă regiunea transnistreană fără gaz în plină iarnă, oprind livrările de la 1 ianuarie. Motivul invocat ar fi datoria de peste 700 de milioane de dolari, pe care Chișinăul nu o recunoaște în urma unui audit internațional. Din 2022, Gazprom livra gaze naturale doar pentru malul stâng.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.