Republica Moldova a coborât patru poziții în clasamentul mondial al libertății presei. Deși pierde câteva puncte față de 2024, țara noastră depășește state precum România, Ucraina, Grecia sau Statele Unite. Acces limitat la informații, atacuri digitale sau amenințări – sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă jurnaliștii din Moldova, spun organizațiile de media.

Potrivit raportului publicat de organizația internațională non-guvernamentală Reporteri fără frontieră, la capitolul libertatea presei Republica Moldova ocupă locul 35 din 180 de state analizate.

Petru MACOVEI, DIRECTORUL EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI PRESEI INDEPENDENTE: ”Locul 35 este un loc foarte bun în acest top mondial. Este un rezultat peste toate țările din Europa de Est. Republica Moldova înregistrează în ultimii ani anumite progrese."

Alina RADU, DIRECTOAREA ZIARULUI DE GARDĂ: ”Acest scor doar ne vorbește despre faptul că avem un nivel de creștere în față, care trebuie să îl atingem.”

Moldova depășeste România, care se află pe locul 55, și Ucraina, aflată pe poziția a 62-a. Statele Unite sunt clasate pe locul 57, iar Rusia e în coada topului pe locul 171. Totuși, comparativ cu anul trecut, țara noastră a coborât 4 poziții, potrivit raportului.

Alina RADU, DIRECTOAREA ZIARULUI DE GARDĂ: ”Desigur, noi, ca și jurnaliști care milităm pentru libertăți, vrem ca Moldova să urce în acest scor, nu să coboare și trebuie să recunoaștem împreună că există niște probleme în activitatea jurnaliștilor pe care autoritățile nu reușesc să le rezolve.”

Petru MACOVEI, DIRECTORUL EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI PRESEI INDEPENDENTE: ”Probabil că această cădere se datorează activității, ca să zic așa, a Consiliului pentru Investiții Strategice pentru că activitatea acestui Consiliu care a dus la suspendarea unor licențe sau neaporbarea actelor pentru anumite instituții media chiar dacă a existat o anumită argumentare legată de protecția intereselor naționale, securitatea statului. Totuși, transparența activității acestei structuri lasă foarte mult de dorit și asta au semnalat organizațiile neguvernamentale de media din Moldova.”

Iar pentru ca Moldova să obțină un scor mai bun în ceea ce privește indicele libertății presei e nevoie de mai mulți pași.

Petru MACOVEI, DIRECTORUL EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI PRESEI INDEPENDENTE: "Situația se va îmbunătăți foarte mult dacă vor fi luate măsuri pentru sporirea transparenței adoptării deciziilor. De asemenea, sper foarte mult ca să își facă efectele noua lege privind accesul la informații de interes public, care a intrat în vigoare anul trecut și ar trebui să ofere un mai mare acces la informația de interes public. Trebuie să îmbunătățim situația privind securitatea jurnaliștilor.”

Alina RADU, DIRECTOAREA ZIARULUI DE GARDĂ: ”Am văzut cu toții în ultimii ani foarte multe atacuri digitale asupra jurnaliștilor, foarte multe amenințări, care nu sunt soluționate, jurnaliștii sunt amenințați și cu moartea și cu răfuiala fizică și autoritățile nu au găsit o soluție. Pe lângă asta este și o situație economică dificilă în redacțiile independente, redacțiile care fac jurnalism de investigație.”

La nivel mondial, pe primele trei poziții în indicele privind libertatea presei se află  Norvegia, Estonia și Olanda. La acordarea scorului sunt analizați mai mulți factori, precum contextul economic, politic, social, cadrul legal și siguranța jurnaliștilor.
Ziua internațională a libertății presei este marcată anual pe 3 mai.