Scandaluri, injurii, batai si oameni beti care dorm pe borduri si isi fac nevoile in vazul tuturor. La astfel de scene asista zilnic mai multi elevi din capitala din cauza bodegilor amplasate chiar langa scolile in care invata si in care se vinde alcool. Sunt prea aproape de insitutiile de invatamant, spun parintii desi unele sunt la distanta mai mare de 200 de metri, asa cum prevede legea. Autoritatile spun ca stiu despre aceasta problema, care deocamdat ramane nerezolvata.
Pe strada Hristo-Botev din sectorul Botanica al capitalei, de mai bine de 15 ani, activeaza o bodega, in care consumul de alcool este la ordinea zilei.
Tatiana NASTAS, REPORTER PRO TV: “Localul in care zilnic se aduna oameni care beau pana nu se mai pot tine pe picioare este amplasat la o distanta foarte mica nu doar fata de o institutie de invatamant ci fata de tocmai trei. Aici avem liceul Liviu Rebreanu, la cateva zeci de metri mai in fata, exista o Scoala de Arte, iar peste drum, o gradinita.”
Mariana a absolvit in urma cu 18 ani liceul Liviu Rebreanu, unde acum invata fiica ei, si spune ca desi locuieste la cativa pasi de liceu, ii este frica sa-si lase copilul sa mearga singur la lectii.
Speriati de aceste scene, oamenii spun ca sunt nevoiti sa ocoleasca zona.
“Azi dimineata mi-am dus copilul la gradinita si cand treceam drumul, am vazut cum dansau dis de dimineata. Copiii se sperie, ei vorbesc urat si vulgar. Copilul nu vrea sa mearga pe aici, a gasit alta cale pentru a merge la scoala.”
“-Ii vedem deseori ca stau pe jos, beti.”
Am incercat sa discutam cu proprietarul localului.
Acesta insa nu a fost de gasit. Administratia liceului Liviu Rebreanu spune ca de-a lungul anilor, a depus nenumarate demersuri, la pretura sectorului Botanica, insa problema asa si nu a fost rezolvata, asa ca la un moment dat, a renuntat.
Olga CHIRITA, DIRECTORUL ADJUNCT AL LICEULUI TEORETIC LIVIU REBREANU: “Se apropie de copii, cer bani. Vin in curte si isi fac necesitatile fiziologice. Parintii au venit de mai multe ori si ne-au spus, dar noi suntem cu mainile legate.”
Pretura sectorului Botanica, a carei conducere s-a schimbat acum 2 ani si jumatate, sustine ca nu a primit demersuri in acest sens in ultimii ani si ca are nevoie de o plangere colectiva din partea parintilor pentru a interveni.
Diana GUBA, PRETORUL SECTORULUI BOTANICA: “In cazul in care este proprietate publica, avem tot dreptul sa nu prelungim contractul de arenda funciara, in caz contrar vom discuta cu agentul economic ca sa stopam toate aceste ilegalitati.”
Tatiana NASTAS, REPORTER PRO TV: “Si pe strada Maria Dragan din sectorul Ciocana al capitalei, la o distanta mai mica de 200 de metri de Gimnaziul nr. 35, este amplasata o ghereta unde, la fel, zilnic, se aduna consumatorii de alcool.”
“Este un deranj pentru intregul cartier, copiii vin de la scoala, copiii chiar ocolesc zona, noi maturii le spunem sa nu se duca pe acolo.”
Locatarii din preajma au incercat sa ajunga la un numitor comun cu proprietara, aceasta insa afirma ca are toate actele in regula si ca nu are de gand sa-si sisteze activitatea.
“-Nu trebuie primaria sa va dea nimic, aici sunt doua scoli.
-Egor, unde ti-i scoala, ce-i cu tine? Acolo e restaurant.
-Uite-o e acolo, poarta de la scoala se vede si aici, peste o suta de metri e scoala.”
Reprezentantii directiei educatie Chisinau, recunosc ca astfel probleme exista si spun ca asteapta ca administratiile institutiilor de invatamant sa le semnaleze.
Andrei PAVALOI, SEF ADJUNCT AL DIRECTIEI GENERALE EDUCATIE, TINERET SI SPORT AL MUNICIPIULUI CHISINAU: “Vom solicita suplimentar administratorilor de institutii si sefilor de sectoare sa faca o verificare suplimentara a localurilor din preajma institutiilor ca sa reusim sa inlaturam toate deficientele.”
Si politia sustine ca periodic receptioneaza plangeri in acest sens, ele insa sunt redirectionate catre institutiile abilitate sa verifice si sa le retraga licenta unor asemenea localuri. Astfel se creaza un cerc vicios al indiferentei, coruptiei si incompetentei.