O schemă infracțională organizată, vizând obținerea de venituri ilicite prin activități de contrabandă cu țigări și instalarea unor fabrici clandestine de producere a acestora pe teritoriul mai multor state europene (Italia, Franța, Belgia, Germania și Olanda), cu implicarea mai multor cetățeni ai Republicii Moldova, a fost destructurată de procurorii PCCOCS.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, rețeaua a fost monitorizată timp de aproximativ un an, perioadă în care au fost colectate probe privind activitatea ilegală desfășurată la scară largă. 

Investigațiile au stabilit un mecanism bine organizat, cu ramificații transfrontaliere, ce genera profituri semnificative prin comercializarea produselor, identificând rolurile precise ale fiecărui membru implicat în lanțul de producție și distribuție ilegală. Printre aceștia se numără administratorii unor companii comerciale, utilizate ca paravan legal pentru desfășurarea activităților ilegale, aceștia fiind direct implicați în transportarea tutunului și a țigaretelor pe teritoriul Uniunii Europene.

În mod sistematic, aceste persoane au acționat în scopul facilitării traficului ilicit, asigurând logistica necesară și disimulând adevărata natură a operațiunilor comerciale, pentru a evita depistarea de către autorități.

Unul dintre cetățenii moldoveni avea un rol-cheie în rețea, fiind responsabil cu recrutarea și furnizarea de forță de muncă – în special lucrători din rândul cetățenilor cazaci, greci, bulgari și ucraineni – care erau transportați și folosiți în fabricile clandestine din Europa.

Veniturile obținute din aceste activități infracționale, erau introduse în circuitul financiar legal al Republicii Moldova, printr-o schemă complexă de spălare a banilor, ce implică investirea acestora în achiziții de bunuri mobile și imobile, precum și în diverse afaceri cu aparență de legalitate. Scopul acestora era de a deghiza și denatura informațiile referitoare la natura, originea, circulația, localizarea și proprietatea asupra mijloacelor financiare. 

Până în prezent, s-au acumulat probe care indică faptul că suma totală a mijloacelor bănești introduse în economia națională a Republicii Moldova, prin această schemă, se ridică la proporții deosebit de mari.

Au fost desfășurate simultan peste 40 de percheziții  la mai mulți figuranți vizați în cauza penală, despre care există bănuieli rezonabile că ar fi implicați în activitatea infracțională. 

Perchezițiile au vizat atât domiciliile suspecților, cât și sediile unor agenți economici din Chișinău, prin intermediul cărora se presupune că au fost desfășurate operațiunile de spălare a banilor și transport ilegal de tutun și țigarete.

În cadrul perchezițiilor, oamenii legii au ridicat automobile de lux,  peste 25 000 de euro, mii de dolari, pachete de țigarete susceptibile a fi contrafăcute – având coduri unice identice cu cele identificate anterior în Italia, tehnică de calcul, telefoane mobile, carduri bancare, precum și mai multe înscrisuri olografe care ar putea indica organizarea și desfășurarea activităților ilegale, ștampile ale diferitor companii și instituții.

În urma acțiunilor întreprinse, a fost posibil de stabilit cercul de persoane care fac parte din grupul criminal organizat, fiecare dintre acestea având un rol bine definit și clar delimitat în cadrul structurii infracționale. Fiecare membru acționa în conformitate cu atribuțiile specifice care i-au fost încredințate, contribuind astfel la atingerea scopurilor ilegale ale grupului, printr-o cooperare planificată și o ierarhie internă bine structurată, iar organizatorul rețelei, un bărbat de 39 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta ar fi responsabil de recrutarea și aducerea lucrătorilor din Ucraina și Republica Moldova, de toate aspectele administrative și logistice aferente, coordonarea de activitățile legate de achiziția, transportul și instalarea utilajelor specializate pentru producerea țigaretelor. 

Cercetările sunt în plină desfășurare pentru stabilirea întregii arii de implicare și tragerea la răspundere a tuturor persoanelor responsabile, timp în care beneficiază de toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de legislația în vigoare, inclusiv de prezumția de nevinovăție, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.

Totodată, au fost depistate și arme de foc deținute ilegal, unele dintre acestea fiind păstrate în condiții ce contravin prevederilor legale privind regimul armelor. 

De asemenea, în cadrul investigațiilor au fost identificate indicii privind implicarea membrilor grupului în activități ce țin de migrația ilegală.