După ce de la începutul războiului din Ucraina mai multe drone au survolat spațiul aerian al țării noastre, ministerul Apărării vine cu un proiect de lege care să permită distrugerea acestor aparate. Moldova însă nu are sisteme pentru nimicirea dronelor sau rachete, iar autoritățile spun că acestea urmează să fie achiziționeze. Când și de unde, nu este clar. Cât despre personal, ministrul apărării spune că militarii moldoveni participă la cursuri de instruire.
Anatolie NOSATÎI, MINISTRUL APĂRĂRII: „Ultima perioadă, în special în urma războiului din Ucraina, a demonstrat o dezvoltare a aeronauticii precum și folosirea dronelor, dar și sistemelor de rachete. Analizând practica țărilor vecine noi am venit cu necesitatea de a proteja spațiul aerian de aceste pericole care sunt o amenințare.”
Așadar, guvernul a avizat un proiect de lege privind securitatea spațiului aerian național. Mai exact, acesta prevede că dronele și rachetele care survolează ilegal spațiul aerian al țării pot fi doborâte. Cu ce echipamente vor putea fi nimicite aceste aparate, însă, nu este clar, având în vedere că Moldova nu dispune de astfel de sisteme.
Anatolie NOSATÎI, MINISTRUL APĂRĂRII: „Armata națională are în dotare sisteme de supraveghere a spațiului aerian, dar necesită alte sisteme care ar corespunde amenințărilor actuale. Ministerul apărării desfășoară mai multe proiecte inclusiv și achiziția de echipamente care ne va permite să ne protejăm împotriva amenințărilor din partea Federației Ruse. Este sistemul de radiolocație, diferite sisteme de radare sau alte sisteme care ne-ar informa despre probabilitatea amenințărilor din spațiul aerian.”
În ceea ce privește militarii care ar putea doborî dronele, Anatolie Nosatîi spune că soldații moldoveni participă la cursuri de instruire.
Anatolie NOSATÎI, MINISTRUL APĂRĂRII: „Capitalul uman reprezintă cel mai principal în ce investim acum. Militarii noștri au participat și participă mai departe la diferite cursuri ce le permite să opereze acele echipamente care le avem și acele care le vom avea în continuare.”
Legea avizată azi creează și premisele necesare pentru investiții în tehnologie militară, inclusiv radare moderne și sisteme antiaeriene performante, cu sprijinul partenerilor internaționali precum Uniunea Europeană și NATO. Nosatîi a evitat să ofere cifre concrete, precizând că costurile pentru tehnologiile de apărare sunt în permanentă schimbare. În prezent, țara noastră are în dotare un singur radar modern procurat în 2023 cu bani oferiți de Uniunea Europeană, care permite localizarea dronelor sau rachetelor care survolează spațiul aerian. De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile au raportat peste 30 de cazuri de violare a spațiului aerian de către drone sau rachete rusești. Pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate mai multe fragmente de drone și rachete.