Un apartament cu trei camere si terasa, intr-o zona de elita din Bucuresti – Greenfield Residence, este achizitia pe care colonelul si, mai nou, politicianul Gheorghe Cavcaliuc ar fi vrut s-o tina in taina.
CU SENS a obtinut documente care arata ca apartamentul de 74,9 metri patrati i-a costat, pe el si partenera lui, 459.703 RON, adica circa 95.000 EUR – bani achitati in sase rate, intr-o perioada de doar patru luni si jumatate. Contractul de vanzare-cumparare a fost semnat in decembrie 2019, la doar jumatate de an de la demisia lui Cavcaliuc din functia de sef-adjunct al Inspectoratului General al Politiei (IGP).
Potrivit Autoritatii Nationale de Integritate (ANI), admiterea unor date incomplete sau falsul in declaratia de avere se pedepseste penal.



De cum faci stanga pe langa Gradina Zoologica, se deschide o alee ce serpuieste prin Padurea Baneasa, la capatul careia apare un oras diferit de tot ce exista in Bucuresti. Blocuri albe, construite intr-un stil minimalist se imbina armonios cu peisajul natural. Ai ajuns in complexul Greenfield Residence, situat in zona de Nord a capitalei Romaniei, la doar zece minute de Aeroportul International Henri Coanda.
Intr-un bloc din acest cartier cochet, departe de aglomeratia orasului, protejat de scutul de verdeata, e proprietatea din strainatate a colonelului Gheorghe Cavcaliuc.
Potrivit documentului emis de autoritatile romane, Gheorghe Cavcaliuc detine 50% din apartamentul cu suprafata utila de 68,6 metri patrati si o suprafata totala de 74,9 metri patrati. Cealalta jumatate se afla in proprietatea partenerei sale de viata – Eugenia Cavcaliuc. Cei doi apar in contractul de vanzare-cumparare drept cetateni romani, cu viza de resedinta la Vaslui.
Apartamentul este compus din trei camere, grup sanitar, bucatarie, dressing, baie si terasa si a fost cumparat la pachet cu o cota-parte de 4,12% din partile comune ale blocului si o cota de teren aferent cu suprafata de 15,6 metri patrati.
L-au achizitionat in decembrie 2019, la doar jumatate de an de la demisia lui Cavcaliuc din functia de sef-adjunct al Inspectoratului General al Politiei (IGP). Prin urmare, noua achizitie nici nu s-a regasit in declaratia de avere si interese pentru anul 2019, care a fost depusa la demisie. Atunci, Cavcaliuc a declarat un venit de putin peste 200 mii de lei – salariul sau de sef-adjunct la IGP, doua apartamente si o vila.
Primul care a vehiculat informatia despre apartamentul nedeclarat al lui Cavcaliuc a fost Renato Usatii, liderului blocului electoral care-i poarta numele, candidat la functia de deputat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Si a facut-o acum, in plina campanie electorala. Cavcaliuc s-a inscris si el in cursa pentru fotoliul de deputat pe lista Partidului Acasa Construim Europa (PACE), a carui presedinte este. Desi se afla pe pozitia a cincea in lista candidatilor PACE, ar putea avea un loc in Parlament doar daca partidul sau va obtine numarul minim de voturi, adica 5%.
Colonelul Cavcaliuc se apara si spune ca nu a inclus proprietatea de peste hotare in declaratia de avere, depusa la CEC, cu buna stiinta.
Gheorghe CAVCALIUC: "Nu am comis nicio ilegalitate legată de declarațiile de avere și venit. Am completat două astfel de declarații. Una era cu proprietățile din România și contul bancar de pe care am făcut transferul, alta fără. La CEC am depus-o pe cea fără imobile din România și contul bancar de unde am transferat banii, pentru a-l provoca pe Renato Usatîi și a deconspira legăturile sale cu serviciile secrete ale unui alt stat. Știu că, potrivit legii am dreptul să fac modificări în declarația de avere până în ultima zi și am făcut uz de acest drept pentru a demonstra ilegalitățile comise de Usatîi. În ceea ce privește apartamentul de la București – acesta a fost cumpărat legal, din banii declarați la CEC. Vă aduc aminte că doar din salariul de la compania petrolieră internațională am câștigat peste 198 000 de dolari. De asemenea, am vândut unele imobile pe care le aveam în proprietate, bani la fel declarați la CEC. Faptul că nu aveam intenția de a tăinui ceva este demonstrat și de reședința de viză în București, în acest apartament. Usatîi a mușcat din momeală și s-a dat de gol, obținând, cu ajutorul serviciilor secrete ale altor state, informații cadastrale personale din București."
Pentru a fi inregistrat de Comisia Electorala Centrala in calitate de candidat, orice persoana depune, pe proprie raspundere, declaratia de avere si interese personale pentru o perioada de doi ani, in cazul dat 2019-2020. Candidatul este obligat sa declare, inclusiv, informatii despre proprietati si venituri de peste hotare. Asta chiar daca autoritatile electorale nu verifica veridicitatea acestora. Se da mult credit onestitatii si bunei-credinte a candidatului.
DORIN CIMIL, presedintele Comisiei Electorale Centrale: „Oricare act depus la CEC se depune pe propria raspundere a candidatului. Noi nu putem verifica momentan, in ziua depunerii, daca persoana a declarat corect averea sa”.
O astfel de declaratie, sub semnatura, a depus la CEC si Gheorghe Cavcaliuc. Documentul este semnat in data de 12 mai 2021 si nu contine informatii despre vreo proprietate din strainatate. Altceva arata extrasul cadastral, obtinut de jurnalistii CU SENS.
Maria Dastic, purtatoare de cuvant ANI: „Referitor la cetateanul Gheorghe Cavcaliuc, precizam ca nu este subiect al ANI in calitate de concurent electoral, dar ar putea fi evaluat ca ex-subiect. Pe numele acestuia exista o sesizare asupra careia Inspectorul de Integritate urmeaza sa examineze si sa ia o decizie despre care va fi informat petitionarul si, dupa caz, opinia publica. Daca in cadrul controlului averii, inspectorul de integritate depisteaza admiterea unor date incomplete sau falsul in declaratii, acesta face un denunt catre Procuratura Generala, iar cel vizat in control risca sa devina si subiect al unei cauze penale”.
Nu este pentru prima data cand Gheorghe Cavcaliuc nu si-a declarat averea. In 2017 acesta nu a inclus doua apartamente din Chisinau, inscrise pe numele copiilor. Tot in 2017 Cavcaliuc a vandut unul dintre cele doua imobile nedeclarate si nu a raportat venitul obtinut.
Gheorghe Cavcaliuc a muncit cam toata viata la stat, in politie, avansand de-a lungul anilor de la functia de inspector in 2003 la cea de sef-adjunct si sef interimar al IGP in perioada 2014-2019. Cel mai mare salariu pe care l-a avut, lucrand la stat, a fost de circa 20 de mii de lei lunar. Cu toate acestea, familia lui a detinut, in tot acest timp, mai multe apartamente si o vila de 180 de metri patrati in satul Truseni, evaluata la doar circa 230 de mii de lei, si a avut in folosinta mai multe masini scumpe.
Dupa o cariera de peste 15 ani in politie, Gheorghe Cavcaliuc a plecat din sistem odata cu prabusirea imperiului de stat al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. In scurt timp, s-a angajat sef de paza la Komet Group SA, companie controlata de omul de afaceri Anatol Stati, incasand in perioada 2019-2020 un salariu de 198.000 USD. Cavcaliuc revine in spatiul public, in august 2020, in fruntea unei noi formatiuni politice – PACE.

Din februarie 2021, Cavcaliuc se afla in vizorul procurorilor, care au repornit doua dosare penale pentru „depasirea atributiilor de serviciu”. Mai exact, in 2015 pe cand detinea interimatul IGP, Gheorghe Cavcaliuc ar fi aplicat ilegal stimulari, sanctiuni disciplinare, avansari, transferuri, concedieri sau a acordat grade speciale si concedii, prejudiciind statul in proportii deosebit de mari.
Sursa articol: cusens.md