Luna iunie vine cu noi scumpiri pentru moldoveni, față de aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai mult s-au scumpit serviciile prestate populației, urmate de produsele alimentare și de mărfurile nealimentare. La capitolul produse, cele mai mari majorări de prețuri s-au înregistrat la fructe și legume, de peste 30 la sută față de iunie 2024.
Așadar, produsele alimentare s-au scumpit cu puțin peste 10 la sută față de luna iunie anul trecut. Cel mai mult a crescut prețul la fructe și legume. Fructele au ajuns să coste cu peste 33% mai mult, iar legumele s-au scumpit cu circa 30%. S-au scumpit totodată produsele lactate, ouăle, în schimb s-a ieftinit zahărul.
CREȘTEREA PREȚURILOR LA PRODUSE ALIMENTARE
fructe 33,22%
legume 30,20%
lapte și produse lactate 6,70%
ouă 18,24%
zahăr -4,75%
La capitolul mărfuri nealimentare, majorarea este de circa 2 procente față de aceeași perioadă a anului trecut. S-au scumpit medicamentele, materialele de construcții și încălțămintea, dar s-au ieftinit combustibilii și carburanții.
CREȘTEREA PREȚURILOR LA MĂRFURI NEALIMENTARE
medicamente 5,40%
materiale de construcții 3,26%
încălțăminte 5,80
combustibili și carburanți -4,02%
La serviciile prestate populației, cum ar fi serviciile comunal-locative, alimentație publică sau servicii medicale, prețul mediu de consum a crescut cu aproape 15 la sută.
CREȘTEREA PREȚURILOR LA SERVICII PRESTATE POPULAȚIEI
servicii comunal-locative 26,15%
alimentație publică 5,78%
servicii medicale 21,62%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie 2025, comparativ cu iunie 2024, prețurile medii de consum au crescut cu 8,2%. Iar în iunie față de mai anul curent, prețurile s-au majorat cu circa 0,2 procente. În ultimul raport al Băncii Naționale, prim-viceguvernatorul a anunțat că rata medie anuală a inflației va fi de 7,3%.