Sfarsitul lunii septembrie este perioada in care moldovenii fac vin de casa. Gospodarii isi culeg mai intai cu grija strugurii, ii zdrobesc dupa care lasa mustul la fiert in butoaie timp de mai bine de o luna. Desi am avut un an secetos, cei de la Ministerul Agriculturii spun ca recolta din acest sezon este la fel de mare ca cea de anul trecut.
Este forfota mare in aceste zile in gospodaria lui Ion Nicolenco din Causeni care s-a apucat sa faca vin. Procesul incepe cu culesul strugurilor de pe o plantatie de vita de vie care se intinde pe o suprafata de 35 de ari, dupa care, roada este adusa acasa pentru a fi zdrobita.
Ion NICOLENCO, LOCUITOR AL ORASULUI CAUSENI: "Roada foarte buna a fost. Acum trebuie sa o zdrobim, sa o aranjam, sa o punem la teasc, iar apoi sa servim vinul cu placere."
Conform retetei pe care a mostenit-o inca de la bunici, inainte ca strugurii sa fie culesi, trebuie facute cateva teste pentru a fi stabilita calitatea si gradul de glucoza din bobite.
Ion NICOLENCO, LOCUITOR AL ORASULUI CAUSENI: "Strugurii pe care ii zdrogim acum, soi Zaibar, vita de vie are vreo 17 ani de zile. Sunt struguri taranesti. O ingrijesc in tot anul."
Dupa regula, vinul trebuie sa fiarba in jur de 40 de zile, dupa care este dus in beci.
Ion NICOLENCO, LOCUITOR AL ORASULUI CAUSENI: "Anul acesta cred ca o sa fac cam 6 tone."
Vinurile lui Ion Nicolenco au fost premiate la mai multe consursuri nationale.
Ion NICOLENCO, LOCUITOR AL ORASULUI CAUSENI: "Imi place, daca nu mi-ar placea nu as face. Eu cand ies afara, vad ca butoiul fierbe, spuma e alba sau rosie, frumos. Primesc placere."
Potrivit reprezentantilot ministerului Agriculturii, in pofida secetei din acest an, roada de struguri este echivalenta cu cea din sezonul trecut. In 2021, vinurile din Republica Moldova au participat la 19 concursuri internationale si au obtinut 1200 de medalii, dintre care 572 de aur.