Si-au sfidat diagnosticul si au renuntat la scoli specializate si au mers sa invete in institutii obisnuite. Mai multi copii cu sindromul Down merg la gradinite sau la licee de stat, de rand cu toti ceilalti. Parintii dar si profesorii recunosc ca inca mai avem de muncit la capitolul incluziune si toleranta, insa primii pasi s-au facut. Iar rezultatele nu intarzie sa apara.

Publicat:29.10.2023, 11:00

Faceti cunostinta cu Maria. Marusica, asa cum ii spune toata lumea, este eleva in clasa intai, la liceul Teoretic “Ion si Doina Aldea Teodorovici” din capitala. Am surprins-o la ora de arta plastica, unde desena de cu zor.

Maria BURLACA, ELEVA: „- Iti place la scoala?

–  Da, scriem, pictam, desenam cu carioci.”

Daria Moroi este invatatoarea Marusicai, si recunoaste, ca in cei 35 de ani de cand preda, pentru prima data are in clasa un elev cu sindromul Down.

Daria MOROI, INVATATOARE, LICEUL TEORETIC “I. si D. ALDEA TEODOROVICI”:  „Atunci cand am aflat ca voi avea in clasa un copil cu sindromul Down, m-am ingrijorat. Dar m-am ingrijorat mai mult pentru reactia elevilor din clasa, pentru ca sunt clase suprasolicitate: 39-41 de elevi, si imi faceam griji despre cum se va incadra.”

Insa Marusica s-a incadrat si, putin cate putin invata programul scolar. Si-a facut si prieteni. Nicole si Mihai o ajuta si o sustin in toate.

„Eu pe Marusica o ajut sa scrie litere si cifre. Iar uneori, Marusica vine la mine si zice: Nicole, poti sa ma ajuti?”

Daria MOROI, INVATATOARE, LICEUL TEORETIC “I. si D. ALDEA TEODOROVICI”:  „Este un efort din partea profesorului. Trebuie sa te apropii, sa ii dai niste indicatii individuale. Dar imi place mult, pentru ca ea accepta observatiile si le intelege.”

Ala BURLACA, MAMA:  „Noi asa dezvoltam societatea si o invatam sa fie mai blanda, mai toleranta. Nu am cerinte foarte mari nici de la Marusica, nici de la profesori, fiindca eu inteleg toate posibilitatile copilului.”

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV:  „Iar aici invata Ruben, diagnosticat si el cu sindromul Down. Baiatul este in clasa a 7-a, iar acum are lectia de limba romana.”

Desi i se da greu cititul, Ruben este perseverent la alte materii, fiind incurajat de catre colegii de clasa. 

„Imi place sa petrec timpul cu el, pentru ca este un baiat tare pozitiv, mai desenam impreuna.”

Silvia FRIMU, PROFESOARA, LICEUL TEORETIC “I. si D. ALDEA TEODOROVICI”:  „Ruben scrie, citeste asa cum poate el si deseneaza, iar prin imagini intelegem ce vrea sa spuna.”

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV:  „Iar Veaceslav are 3 ani si frecventeaza gradinita. Aici baietelul face activitati, se joaca si a reusit sa isi faca primii prieteni.”

Colegii de grupa, dar si mediul prietenos sunt cea mai buna terapie, sustine mama lui Veaceslav.

Ecaterina CARAPUNARLI, MAMA:  „El foarte mult imita si este un lucru binevenit. Pentru ca el emita tot ce vede in grupa si la copii.”

Insa calea pana aici a fost una lunga si complicata, spun parintii. Deseori, copiii cu nevoi speciale nu sunt acceptati in institutiile de invatamant.

Ala BURLACA, MAMA:  „Refuzul se intampla de obicei pentru ca nu cunosc, nici managerii, nici profesorii ce este sindromul Down.” 

Ana FEDULA, MAMA:  „Eu am incercat sa il duc la gradinite si scoli  speciale, dar nu am putut sa il integrez. Dar in scolile obisnuite s-a adaptat rapid: ii place, se saluta cu pietenii.”

Iurie DONTU, DIRECTORUL LICEULUI TEORETIC „I.D. ALDEA-TEODOROVICI”:  „De fapt, este obligatiunea fiecarei scoli sa accepte acesti copii, pentru ca ei fac parte din comunitate, cu aceleasi drepturi.”

Sindromul Down reprezinta cea mai comuna cauza genetica de retard mintal,usor sau moderat, cauzata de prezenta unui cromozom in plus. Potrivit Biroului National de Statistica, anul trecut in tara noastra au fost inregistrate peste 500 de persoane cu sindromul Down, dintre care peste 200 sunt copii.