Oleg Voronin, feciorul fostului presedinte al Republicii Moldova, continua lupta in instante contra Bancii Nationale a Moldovei (BNM), pentru a anula decizia de acum doi ani, in urma careia a ramas fara actiunile de la Fincombank, scrie mold-street.com

Publicat:23.02.2021, 14:56

La finele lunii ianuarie 2021, Curtea de Apel Chisinau a decis sa anuleze incheierea Judecatoriei Chisinau, sediul Rascani, din 5 august 2020, la cererea de chemare in judecata inaintata de Oleg Voronin catre BNM, persoana terta Fincombank cu privire la anularea Hotararii BNM nr.15 din 11 ianuarie 2019.

Lipsit de posibilitatea de a se expune 

Potrivit deciziei Curtii de Apel, cauza a fost remisa spre rejudecare, in aceiasi instanta, in acelasi complet de judecata.

Instanta de apel a constatat ca prima instanta „a ajuns la o concluzie pripita de a declara actiunea inadmisibila in temeiul art.207 alin.(2) lit.d) Codul administrativ”.

„Or, inainte de a invoca ca reclamantul nu a respectat termenul de sesizare a instantei de judecata cu o actiune in contencios administrativ, prima instanta, prin prisma prevederilor art.219 Cod administrativ urma sa depuna eforturi pentru inlaturarea greselilor de forma, explicarea cererilor neclare, depunerea corecta a cererilor, prin explicarea reclamantului a prevederilor Legii care reglementeaza termenele de inaintare a actiunii in contencios administrativ”, se arata in decizie.

In plus, instanta constata ca „contrar prevederilor art.33 din Codul administrativ, cererea paratului Banca Nationala a Moldovei privind declararea inadmisibilitatii actiunii, nici nu a fost comunicata reclamantului-recurent Voronin Oleg, ultimul fiind lipsit de posibilitatea de a se expune pe marginea cererii respective”.

Cum a ramas fara banca

Amintim ca, pe 10 ianuarie 2019, BNM a emis o decizie prin care Oleg Voronin si familia sa, dar si alti actionari ai Fincombank (Ivan Antoci si Avicomagro SRl) au fost calificati ca persone ce au actionat concertat in raport cu banca.

In urma deciziei BNM, actiunile Fincombank au fost suspendate, iar dupa ce membrii familiei Voronin si ceilalti nu au reusit sa le vanda, in termen de sase luni, valorile mobiliare au fost anulate si emise noi actiuni in acelasi cuantum, care au fost expuse spre vanzare la Bursa de valori, initial la un pret de 260,66 lei per actiune, ca apoi sa scada de trei ori pana la 83,75 lei.

Pe 10 ianuarie 2020, Oleg Voronin s-a adresat cu cerere de chemare in judecata catre Banca Nationala, persoana terta Fincombank, solicitand anularea integrala a Hotararii BNM nr.15 din 11 ianuarie 2019.

El a sustinut ca „actul administrativ contestat este pasibil de a fi anulat deoarece BNM a constatat neintemeiat actionarea concertata a actionarilor, a stabilit eronat aplicabilitatea art.45 al Legii, si anume obligatia de a obtine aprobarea prealabila pentru actionarii constatati ca actioneaza concertat cu banca si a aplicat nejustificat sanctiunile in privinta actionarilor”.

Judecatorul primei instante, in incheierea din 5 august 2020, a respins cererea, iar acum va urma sa o reexamineze.

De notat ca, anterior, Oleg Voronin a incercat sa stopeze vanzarea la preturi mici la Bursa de Valori a Moldovei a actiunilor de la Fincombank ce le-a detinut el si familia sa.

Totodata, in vara anului 2020, el a acuzat  BNM de provocare a unui prejudiciu de circa 119 milioane lei, prin faptul ca actiunile Fincombank se vand la un pret mult mai mic decat cel real.

Sursa: